Lifestyle / Media
Media

Vrouwelijke werknemers Talpa: "John, het ligt niet aan de vrouwen"

Gisteren was het de dag waarop de veelbesproken aflevering van BOOS over The Voice of Holland op YouTube verscheen. In de rapportage kwam alles naar boven rondom het seksueel wangedrag binnen The Voice of Holland. Opvallend was ook de reactie van John de Mol. De mediamagnaat wist al sinds 2019 van het gedrag van bandleider en zijn zwager Jeroen Rietbergen. Talpa-medewerkers zijn duidelijk niet te spreken over de uitspraken die John deed en doen nu een duidelijke oproep in het AD.

Vrouwelijke werknemers Talpa: "John, het ligt niet aan de vrouwen"

John de Mol is in april 2019 op de hoogte gebracht van het grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen bij The Voice of Holland. Dat zei hij gisteren in de aflevering van BOOS, die inmiddels al meer dan 7 miljoen keer is bekeken. Vandaag hebben medewerkers van Talpa in reactie op het gesprek tussen Tim Hofman en John de boel een paginagrote advertentie geplaats in het AD om hem aan te spreken op zijn optreden.  De boodschap is: "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf."

Hevig teleurgesteld

Hoewel John in de aflevering van BOOS aangeeft dat hij "even sprakenloos en daarna razend werd" toen hij hoorde over het gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen, zijn ze teleurgesteld dat hij vrouwen oproept om zich vooral te melden bij de juiste loketten. Ook was de Talpa-baas zich er niet van bewust 'dat er zoveel verhalen over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland zo lang onbekend zijn gebleven. "Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte, ik weet niet wat het is, maar ik wil me er graag in verdiepen," zei John de Mol. Hij hoopt dat de gebeurtenissen 'een voorbeeld zijn' en dat als slachtoffers 'het ooit nog eens overkomt ze geleerd hebben 'onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden'.

"Het gedrag van vrouwen is niet het probleem"

De reactie van de vrouwen die voor Talpa werken is niet mis op deze uitspraken van John de Mol. "Wij vinden het heel goed dat hij daar is gaan zitten, maar zijn ook teleurgesteld in het bedrijf en zijn reactie. Dat zegt veel over een cultuurverandering die nodig is binnen het bedrijf, maar ook in de mediawereld en maatschappij. Het gedrag van de vrouwen is niet het probleem en ook niet de oplossing. Dit statement is natuurlijk ook voor alle andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (niet alleen bij Talpa), om die een hart onder de riem te steken."

Lees ook: "Jeroen Rietbergen stuurde d*ckpics, Marco Borsato betast minderjarigen en aangiftes van verkrachting tegen Ali B"