11 signalen van je hond en wat hij bedoelt

Vrije tijd door Jordan

Als je een hondje hebt is het je maatje voor het leven. Soms kan het wel lastig zijn om te begrijpen wat je trouwe viervoeter nou eigenlijk bedoelt. Het is goed om te weten wat voor signalen jouw huisdier probeert te geven. Het is namelijk niet altijd zo makkelijk als je misschien denkt.

Lees ook: Dit is wanneer het te koud is om je hond uit te laten

Communiceren met je hond

Helaas is het niet mogelijk om met je hond te praten. Maar zoals een dier naar ons probeert te luisteren, is het ook goed dat wij dat ook doen. Een hond vertelt ons veel door middel van zijn lichaamstaal en geluid. Het is dan ook verstandig om dit zo goed mogelijk te begrijpen. Zo maak je de sterke band die jullie waarschijnlijk al hebben nog veel sterker!

Signalen

Hijgen

Honden hijgen om af te koelen, niks aan het handje dus. Maar als het gehijg afwijkend is, moet je goed opletten. Als je viervoeter rustig is, is de hijg geluidloos en zie je alleen de tong. Als je in de buurt van je pup het woord park laat vallen, wordt de hijg zwaarder. Maar het hijgen kan ook zijn doordat je hond nerveus is. Als het hijgen extreem wordt, kan er meer aan de hand zijn. Het kan een ernstige aandoening zijn, hitte of je hond is gewond. Als dit gebeurt hou je hond extra goed in de gaten en probeer hem dan eerst rustig en koel te houden. Blijft het hijgen doorgaan neem dan contact op met een dierenarts.

via GIPHY

Janken

Het is soms moeilijk om te raden waarom je hond jankt. Het kan namelijk gewoon een verwend divaatje zijn die smeekt om aandacht of een lekkere snack. Een hond kan ook janken als het stress ervaart. Let goed op wanneer je hond wel of niet jankt en waarom hij ermee stopt. Zo leer je de signalen van je hond beter kennen. Als je hond druk beweegt en jankt, dan wil hij je wat vertellen. Het kan hoge nood zijn, maar dat laten ze snel weten. Maar als je hond stil ligt en blijft piepen of janken dan heeft hij waarschijnlijk pijn. Als je hond vaak jankt, dan is het verstandig om de dierenarts te bellen.

via GIPHY

Blaffen

Honden blaffen nou eenmaal, maar soms kan het geluid door merg en been gaan. Vaak wordt dit ook irritant gevonden en geef je al snel een sneer terug. Maar honden beginnen niet zomaar te blaffen. Het wordt vergeleken met het schreeuwen van mensen. Gewoon even alles eruit schreeuwen en je gevoelens uiten. Alleen doet een hond het ietsjes vaker dan de gemiddelde mens. Honden blaffen op verschillende toonhoogten. Ononderbroken snel blaffen is meestal een waarschuwing. Dit gebeurt vaak als een persoon vlakbij het huis is. Hard en laag blaffen is een waarschuwing naar vreemden. Je hond vertrouwt iemand niet en dit is vaak ook gegrond. Tip: luister goed. Het huilen en blaffen is een manier voor je hond om te communiceren. Honden kunnen ook uit enthousiasme blaffen, bijvoorbeeld tijdens het spelen.

via GIPHY

Zingen

Helaas zal je hond niet de sterren van de hemel zingen, maar het kan wel enigszins melodieus klinken. Als je dit hoort doe je het goed, je hond is blij. Het gebeurt ook vaak als je hond jou gemist heeft of dat hij wil spelen. Dit is ook wel het beste geluid wat er is, gewoon een gelukkige hond.

via GIPHY

De vacht

Net zoals bij een kat, gaan de haren boven op de nek en rug omhoog staan als hij boos is. Het is verstandig om dan gewoon eventjes uit de buurt te blijven. Het hoeft niet per se over jou te gaan, maar je hond geeft gewoon een stopteken aan. Als je samen met je hond door het donker loopt en je hond geeft dit aan, dan is er gevaar in de buurt. Doordat je hond veel beter ruikt en hoort, heeft hij veel sneller door als iets niet helemaal pluis is. Wees dan voorzichtig!

De staart

Vaak kwispelen honden, en gelukkig maar want dit is een teken dat ze vrolijk zijn en vol energie zitten. Als je hond angstig is, laat hij zijn staart tussen zijn poten hangen. Wijst de staart omhoog, dan is je hond heel alert. Maar het kan ook een teken zijn van dominantie. De hond maakt zich dan groot en neemt een stoere zelfverzekerde houding aan.

via GIPHY

De kop

Valt het je wel eens op dat als je tegen je hond praat, hij zijn kop schuin houdt? Dit is een teken dat je hond je beter wil horen. Het kan een teken zijn van medeleven, of hij probeert je te begrijpen. Honden spiegelen snel het gedrag van hun baasjes. En weten ook heel snel wat zij moeten doen om bijvoorbeeld wat lekkers te krijgen van jou, want vergeet niet dat je hond behoorlijk slim is. 

via GIPHY

Bek

Als je hond ontspannen is staat de bek ietsjes open en relaxed. Is je hond heel vrolijk dan zal hij je vast proberen te likken, dit is een teken van liefde. Maar heeft je hond een gesloten bek of gespannen kaken, dan is jouw hond erg gespannen. Als je hond gaat gapen of hij begint zijn bek te likken, probeert hij zichzelf te kalmeren. Maar dit is eigenlijk een signaal dat je hond zich bedreigt voelt. We weten hopelijk allemaal als een hond zijn tanden laat zien dat het foute boel is. Dit is de eerste waarschuwing die je hond laat zien, als het doorgaat moet je oppassen want dan kan een hond gaan bijten.

via GIPHY

Ogen

Om je hond goed te begrijpen is het goed om te letten op de ogen. Net zoals bij ons bepaalt dat de gezichtsuitdrukking. Is je hond rustig en ontspannen dan hebben ze een normale oogvorm. Zijn ze groter dan normaal, dan is je hond angstig of voelt hij zich zelfs bedreigd. Ook kan het zijn dat grote ogen wijzen op agressie, let daarom ook goed op de lichaamstaal.

via GIPHY

Last but not least, de oren. Heeft je hond zijn oren laag en naar achteren, dan neemt hij een onderdanige houding aan of wil gewoon even geaaid worden. Als de oren hangen, voelt je hond zich bedreigt. Als de oren omhoog staan, kan het van alles zijn. Je hond is alert, of hij houdt in de gaten wat er gebeurt of hij is geprikkeld.

via GIPHY

Aandacht

Het is goed om te begrijpen wat je hond bedoelt en hem daarbij ook serieus te nemen. Geef je beestje veel aandacht en liefde en je krijgt er heel veel voor terug. Behandel je je hond slecht, dan krijg je ook een slechte houding van hem terug. Wees lief voor elkaar en geniet ervan. Er is namelijk bijna niemand zo loyaal en lief als je hond!

via GIPHY

Lees ook: Huh? Misschien zijn katten toch écht psychopaten