6 gouden tips voor online daten: zo blijf je mentaal gezond

Single & daten door Jennifer

Wie vindt vandaag de dag nog zijn of haar soulmate in een ouderwetse kroeg? Het komt heus wel voor, maar de meeste mensen swipen zich tegenwoordig vooral suf op de datingapps. Online daten hoort nou eenmaal bij deze tijd. Het is minder awkward en je vangt snel een volgende vis. Hoop je ten minste, want het lukt niet altijd. Hoe zorg je dat je niet helemaal depri wordt van online daten?

online daten tips mentale gezondheid

Lees ook: Zo regel je een date via Tinder

Waarom zou je online daten?

Online daten is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het heeft ook wel wat voordelen, bijvoorbeeld als je verlegen bent en niet snel op iemand afstapt. Dan is online daten echt een handige manier om liefde te vinden. Daarnaast heb je tijdens online daten sneller kans op een goede match. Je kijkt nu namelijk meer naar favoriete eigenschappen en hobby’s en minder naar uiterlijk. Alleen hangen aan online daten natuurlijk ook nadelen. Sommige krijgen een boost zelfvertrouwen door online daten, terwijl anderen misschien juist depressiever worden. Met onderstaande tips zorg je dat je mentaal gezond blijft tijdens het online daten.

1. Stop met zoeken naar erkenning

Sommige mensen krijgen wel meer zelfvertrouwen door online daten, maar je kunt hier niet op vertrouwen. Voel je je enorm verdrietig, wanneer een match niet reageert op jouw berichtje? Grote kans dat je toch erg op zoek bent naar erkenning en zelfwaardering. Pas hiermee op. De meeste mensen reageren niet (of niet snel) terug tijdens het online daten. Blijf altijd trouw aan jezelf. Als iemand niet reageert, so be it. Er zwemmen genoeg vissen op de online datingapp.

2. Stop met pleasen

Als je dan eenmaal aan het chatten bent met een match, reageer dan niet elke keer direct. Het mag natuurlijk wel, maar voel je niet verplicht, hè? Je hoeft het ook niet altijd eens te zijn met je date. Tegengas zorgt voor spanning en dat is soms ook even goed. Wie weet leidt het tot meer… Ben je stiekem bang dat iemand interesse verliest in jou, als je niet de hele tijd positief en snel reageert? Waarom zou je? Het pleasen van mensen moet nooit meer prioriteit hebben dan je eigen mentale gezondheid.

3. Afwijzingen horen bij online daten

Het is niet continu rozengeur en maneschijn tijdens online daten. Afwijzingen horen erbij op een datingapp. Zorg dat je hier goed mee leert omgaan, zodra je je echt vol stort in online daten. Krijg je een afwijzing van een match? Neem de tijd en laat het even bezinken. Praat hier bijvoorbeeld over met een vriend(in) of familielid, hoe je je nu voelt. Lucht je hart eerst bij naasten en ga daarna pas door naar een volgende date.

4. Je bent geen trash

Online daten kan je zelfverzekerd, maar ook hartstikke onzeker maken. Door het heen en weer swipen voelt het voor soms misschien, alsof je trash bent. Dat je iemand bent, die zo kan worden weggegooid. Dat is natuurlijk niet waar. Soms kom je helaas wel mensen tegen, die je vervolgens na een tijdje ghosten. Dat is pijnlijk, maar het leven gaat door. Hoogstwaarschijnlijk is diegene jouw liefde en aandacht helemaal niet waard.

5. Wees voorzichtig

Het kan tijdens online daten heel goed gaan. Zo goed dat je echt vlinders in je buik krijgt. Verliefd worden kan namelijk zeker via een schermpje, maar wees wel voorzichtig tijdens het online daten. Je vindt genoeg normale mensen op een datingapp, maar zeker ook mensen met slechte bedoelingen. Sta je op het punt om een sexy foto te sturen? Denk dan even twee keer na. Doe dit alleen als je een match goed genoeg vertrouwt. Misschien kun je dit zelfs beter pas na een eerste date doen. Blijf in ieder geval op je hoede. Je wilt niet ineens je eigen naaktfoto’s tegenkomen op internet.

6. Blijf offline beschikbaar

Online daten is helemaal oké, maar blijf ook offline beschikbaar. Zorg dat je een goede balans vindt tussen online daten en je leven daarbuiten. We snappen dat je graag een partner voor het leven wilt vinden, wie niet? Maar vergeet je hobby's en lieve vrienden en familie niet! Een rijk sociaal, offline leven helpt juist om jezelf nog aantrekkelijker te maken. Wie weet loop je vervolgens zo tegen je nieuwe lover aan.

Lees ook: 66 date vragen die elke date naar een hoogtepunt brengen

Bron: TheSun.co.uk