9 keer de grootste irritaties als je in de supermarkt werkt

Werk & studie door Jeanine

Levensverhalen aanhoren van klanten, een kratje bier dat kapot gaat op de werkvloer en producten op de gekste plekken terugvinden. Het leven van een supermarktmedewerker gaat niet altijd over rozen. Hoewel het werk prima te doen is en best leuk kan zijn, zijn er een aantal dingen waar elke medewerker wel eens tegenaan loopt. Deze 9 zaken en uitspraken herken je sowieso als je in de supermarkt werkt.

Irritaties supermarkt

Lees ook: Dit is hoe schadelijk het is om op een kantoor te werken

1. Geen beurtbalkje

“Eh, hallo, dat zijn niet mijn boodschappen hoor!” Mensen die geen beurtbalkje achter of voor hun spullen neerzetten, maar wel verwachten dat jij weet waar hun boodschappen beginnen en eindigen. Jammer genoeg ben je nog steeds niet helderziend.

2. Theekransjes midden in het gangpad

Heel leuk dat iemand een vriendin of buurman is tegengekomen, maar het midden van het gangpad is niet echt de plek om uitgebreid te kletsen. Vooral irritant als jij aan het vullen bent en er niet langs kunt met je rolcontainer.

3. Producten terugvinden waar ze niet thuishoren

Verse zalm tussen de chips, een flesje drinken in de vriezer, fruit dat ergens tussen is geduwd. Zoveel producten worden op een random plek neergelegd omdat iemand het niet meer wilt. Als iemand slecht ter been is, snappen we het nog, maar anders is het eigenlijk gewoon asociaal. Koel- en vriesproducten moeten namelijk weggegooid worden, omdat niemand weet hoe lang het al buiten de koeling of vriezer ligt. Superzonde dus. En onnodig, want het kan gewoon worden aangegeven bij de kassa of een medewerker. Kleine moeite.

4. Geld wisselen

Ook frustrerend: mensen die om acht uur ‘s ochtends een paar kleine boodschappen doen en dan met een briefje van vijftig of honderd willen betalen. Op de vraag of ze misschien kleiner hebben, krijg je alleen maar een norse blik. Je mag het geld eigenlijk niet weigeren, maar vaak heb je nog helemaal niet genoeg wisselgeld in de lade. Je moet je leidinggevende er direct bij roepen voor extra contant geld en dat kost ook weer tijd. Pin het even. Please.  

5. Bedelende kinderen tijdens een spaaractie

Voetbalplaatjes, minions, Vitamini’s: elke supermarkt heeft wel een spaaractie lopen. Superleuk en we snappen ook echt wel dat kinderen daar enthousiast van worden. Minder leuk is het wanneer een horde kinderen voor de deur van de supermarkt staat, of zelfs binnenkomt om mensen te vragen of ze iets van de spaaractie over hebben. Bij sommige supermarkten mogen kinderen tijdens spaaracties niet meer bij de ingang staan, omdat het klanten hindert. Tsja, snappen we wel.

6. Klanten die een paar minuten voor sluitingstijd hun weekboodschappen komen doen

Dat de winkel om 21.00 uur sluit, betekent niet dat iemand om 20.59 uur binnen kan komen om vervolgens uitgebreid te winkelen. De winkel sluit om 21.00.

7. Kinderen die ‘helpen’ aan de kassa

Heel goed dat iemand zijn of haar kind leert om mee te helpen! Het is alleen niet zo prettig als het kind eigenlijk niet bij de band kan en daarom maar een blik bonen erop probeert te gooien... en natuurlijk faliekant mist.

8. Emballage bonnen die op de band worden gelegd

We vergeten allemaal wel eens om het flessenbonnetje af te geven bij de kassa. Sommige mensen leggen ‘m daarom maar op de band, tussen de producten. Zo’n bonnetje glipt er al gauw tussendoor en eindigt dan onder de band. En dat is natuurlijk jouw fout, want ja, waarom ook niet.

9. De standaard ‘grappige’ opmerkingen

Dit is misschien nog wel het irritantste van het kassawerk. De opmerkingen die je, dag in en dag uit, weer moet aanhoren. Alsof je die ‘grap’ niet al tien keer hebt gehoord vandaag. Just don’t.

  1. “Haha, het scant niet, dus het is gratis!”
  2. “Je hoeft het niet te controleren hoor, heb ‘m vanmorgen geprint!” wanneer je briefgeld moet controleren.
  3. “Nee hoor, ik hoef geen bonnetje, ik krijg de btw toch niet terug/kan het toch niet terugbrengen.”
  4. “Geef het bonnetje maar, dan hang ik ‘m boven mijn bed.”
  5. “Ben jij ook te koop?” (Ja, serieus, deze komt dus ook voor. Te vies.)
  6. "Jij ziet eruit alsof je je verveelt! Ik zal je eens aan het werk zetten." wanneer je net vijf seconden niets te doen hebt.
Beeld: iStock

Lees ook: Ontslag nemen? Zo maak je je werk weer leuk