Dit is hoe schadelijk het is om op een kantoor te werken

Werk & studie door Sarah

We leven in een tijdperk waarin digitalisering niet meer weg te denken is. Niet alleen onze geliefde smartphone, maar ook laptops en computers zijn bij veel banen onmisbaar geworden. De kans is groot dat ook jij in een kantoor werkt, of zal werken. We weten allemaal dat urenlang zitten achter een bureau niet het beste is om te doen, maar hoe schadelijk is een kantoorbaan nou eigenlijk echt voor de gezondheid?

kantoor werken

Lees ook: Dit is de reden dat je meer snoept op werk dan thuis

Houding 

Je had het misschien al verwacht, maar lang zitten voor een lange periode is erg slecht voor je lichaam. En laat dat nou het voornaamste ding zijn wat je elke dag op het kantoor doet. Door lang te zitten, wordt je bloedsomloop aangetast. Vooral voor je benen is het geen pretje, omdat je voor een lange periode je benen niet veel gebruikt. Ook je houding kan je lichaam flink op stelten zetten. Doordat je constant aan je bureau zit en aan je laptop werkt, kan er behoorlijk wat druk op je nek en schouders gaan staan. 

Vierkante ogen

We horen het onze ouders nog zo zeggen: 'je krijgt vierkante ogen als je de hele tijd naar het scherm kijkt!' We weten allemaal dat urenlang staren naar een beeldscherm niet gezond is, maar we zitten met z'n allen al snel ruim acht uur per dag achter een laptopscherm. Niet alleen kunnen je ogen hierdoor pijn gaan doen, ook kunnen je ogen droog en rood worden. En zeker als je je bedenkt dat je tussendoor soms wel eens de appjes op je smartphones checkt (we've all been there), kunnen we niet om de vierkante ogen heen. Oei.

Kans op ziek worden

Op het kantoor is de kans groot dat je in aanraking komt met veel bacteriën. Hoe groter een kantoor, hoe groter de kans is om ziek te worden. Dit omdat er veel mensen in dezelfde ruimte werken en eventuele bacteriën en virussen sneller worden verspreid dan als je in een afgesloten ruimte zit. 

Emotionele gezondheid

Door het gebrek aan zonlicht en overvloed aan kunstlicht, kan je emotionele gezondheid behoorlijk uit balans raken. Zo kan je moeilijker in slaap komen omdat het je biologische klok aantast, en kan je in het ergste geval zelfs last krijgen van een depressie, door het gebrek aan vitamine D, wat je normaal krijgt van zonlicht. Vaker buiten lunchen dus?

Wat je zelf kan doen tegen kantoorschade

Gelukkig kan je zelf al het een en ander doen om eventuele klachen te verminderen. Om slapende benen en een gebochelde nek te voorkomen kan je om het halfuur even de benen strekken en de schouders losdraaien. Loop even een rondje door het kantoor, of doe even snel wat strekoefeningen op de gang of wc. Het voelt misschien gek, maar geloof ons, je lichaam zal je dankbaar zijn. Als je er tijd voor hebt kan je tijdens je pauze ook even een ommetje maken: hoe meer frisse buitenlucht, hoe beter. Ook voor je slaapritme, vitamine D-voorraad en je weerstand is het belangrijk om overdag een frisse neus te halen. Voor je ogen kan je de 20-20-6 regel gebruiken: las mini-pauzes in door om de 20 minuten, 20 seconden lang naar een punt te kijken (geen scherm) wat 6 meter verderop is. Zo kan je je ogen even laten relaxen van al het digitale.

Lees ook: Deze 5 vrouwen werken liever niet op kantoor: 'Een kantoor is niks voor mij'