Wow! 'In veel tattoo-inkt zitten kankerverwekkende stoffen'

Sport & gezondheid door Laura

Oei, dit nieuws is even schrikken voor mensen met tatoeages. Het blijkt dat veel tattoo-inkt kankerverwekkende stoffen bevat. Tattooshops weten hier niks vanaf en dus hun klanten ook niet!

tattoo kanker

Lees ook: Dit zijn de 9 pijnlijkste plekken voor een tattoo

Nieuwe regels voor tattoos

Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS, deed deze schokkende ontdekking. In de aflevering van maandagavond werd het uitgebreid besproken. Vanaf 1 januari 2022 komt er een nieuwe Europese wetgeving rondom tattoos. Dan moet een tatoeëerder het etiket van de gebruikte inkt aan de consument kunnen laten zien. Ook moet de tatoeëerder bijhouden bij welke klant welke inkt is gebruikt.

Giftige stoffen in tattoo-inkt

In tattoo-inkt kunnen giftige stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zware metalen, conserveermiddelen en azo-kleurstoffen zitten. Deze stoffen zijn kankerverwekkend. Uit onderzoek van Radar blijkt dat veel tattooshops niet weten welke inkt ze gebruiken. Niet echt een prettige gedachte als je met deze stoffen in je huid rondloopt.

Hoe (on)veilig is een tatoeage?

Een tattoo is niet levengevaarlijk volgens Thomas Rustemeyer, hoogleraar dermatologie en onderzoeker bij de tattoo-poli. Maar geheel onschuldig is het ook weer niet. "De stoffen blijven voor langere tijd in je lichaam, wat mogelijkerwijs in de toekomst kwaadaardig kan worden. Er zitten stoffen in de inkt die gevaarlijk kunnen zijn, maar dat hangt van de mate af, waarmee ze in het lichaam terechtkomen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat een tattoo van driehonderd vierkante centimeter duizend keer zoveel meer kankerverwekkende stoffen bevat, dan een sigaret."

Volgens Gerrit Grootenhaar, voorzitter van de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK) denkt niemand twee keer na over wat er in tattoo-inkt zit. "Als de overheid het legaliseert, als veilige inkt, dan gaan mensen er ook vanuit dat de inkt goed is onderzocht."

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn via steekproeven aan het onderzoeken hoe (on)veilig tattoo-inkt is die nu gebruikt worden door tatoeëerders. "Mochten die niet veilig zijn, dan worden ze uit de handel genomen. Dat er kankerverwekkende stoffen in zitten, zou heel goed mogelijk kunnen zijn.” Volgens hem ligt de verantwoording, maar die hebben ook geen flauw idee om welke stoffen het precies gaat.

De aflevering van Radar kun je hier terugkijken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ze.nl (@ze.nl)

Lees ook: De mooiste tattoos voor jouw sterrenbeeld