Lifestyle / Media
Media

Kan het kwaad om ’s nachts je telefoon op te laden?

Nadat je de hele dag door Instagram hebt zitten scrollen en Facebook volledig hebt uitgespeeld is je telefoon aan het einde van de dag wel leeg. Wanneer we in bed gaan liggen is het eerste wat we doen dan ook onze telefoon in de oplader stoppen. Maar kan dit eigenlijk wel?

telefoon opladenLees ook: 11 iPhone geheimen die je nog niet kende

Telefoon in de slaapkamer

Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je het hoort, maar je telefoon zou je eigenlijk sowieso uit je slaapkamer moeten houden. Het blauwe licht is namelijk niet goed voor je nachtrust. Je ogen hebben ’s avonds rust nodig en het blauwe licht zorgt ervoor dat je actief blijft. Daarnaast is ook de straling van je telefoon niet bevorderlijk voor je gezondheid. Door je telefoon gewoon in de woonkamer te laten ’s nachts of een andere ruimte is de kans groot dat je een betere nachtrust zal hebben.

Brandgevaar

Ook dit is je waarschijnlijk wel vaker verteld. Je hoort regelmatig horrorverhalen van batterijen die in de fik vliegen of ontploffende telefoons. Niet iets waar je op zit te wachten, maar al helemaal niet als je telefoon onder je kussen of naast je hoofd ligt. Daarbij kan je het ook te laat doorhebben omdat je in diepe slaap bent. Het is dus niet alleen schadelijk voor je nachtrust, maar kan ook nog eens gevaarlijk zijn.

Slecht voor je batterij

Buiten dat het voor jou dus wat risico’s met zich meeneemt om je telefoon ’s nachts op te laden, is het ook voor je telefoon niet bepaald goed. Je telefoon heeft namelijk niet de hele nacht nodig om volledig op te laden. Hierdoor is je telefoon dus langer verbonden met elektriciteit dan nodig en dit is erg slecht voor je batterij. Het is zelfs zo dat als je je telefoon ’s nachts oplaadt, deze per jaar zo’n drie tot vier maanden in het stopcontact zit. Je kan je dus wel voorstellen dat je batterij hier niet heel vrolijk van wordt. Het beste is om je telefoon pas op te laden wanneer het echt nodig is en ook niet langer dan nodig. Het advies van Apple luidt: laad je telefoon pas op als je batterij lager is dan 24%.

Lees ook: Alles wat je kunt verwachten over Apple's iPhone 13