Trouwkaarten versturen: waar moet je op letten?

Liefde door Michelle

Ieder jaar trouwen er enkele tienduizenden Nederlanders: in 2020 waren dat iets meer dan 50.000 mensen. Aan iedere bruiloft gaat een heel spektakel aan organisatie vooraf. Daar denk je vaak helemaal niet over na als je zelf niet gaat trouwen. Nu het wellicht wel zo ver is, vraag je je misschien af wat je allemaal moet regelen omtrent de trouwkaarten voor je bruiloft. Wat moet er zoal op een trouwkaart staan en wanneer moet je deze kaarten versturen? In dit artikel lees je de beste tips voor trouwkaarten versturen.

Begin op tijd met het maken van trouwkaarten

Misschien zijn trouwkaarten niet het eerste waar je aan denkt bij het organiseren van een bruiloft. Of wellicht heb je juist al maanden vooraf een duidelijk idee van hoe die kaart eruit moet komen te zien. Het maakt niet uit hoe je erin staat, als je maar op tijd bent met het regelen en (laten) maken van trouwkaarten. Op die manier weet je zeker dat je gasten tijdig geïnformeerd worden over de grote dag. Je moet ook onthouden dat het maken van trouwkaarten lang niet alles is wat je moet regelen.

Zo moet je ook bruidsjurken passen, een locatie regelen, een menu samenstellen, taarten proeven, het uitproberen van verschillende kapsels en ga zo maar door! Daarom is het belangrijk om je trouwkaarten op tijd te bestellen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in zogeheten save the date kaarten en officiële trouwkaarten met een uitnodiging. Bij een save the date kaart vraag je je toekomstige gasten om de datum van de bruiloft vrij te houden. Pas later stuur je de officiële uitnodiging, maar zo weet je in ieder geval zeker dat de gasten op de hoogte zijn van de datum van de trouwerij.

Trouwkaart ontwerpen: hoe doe je dat?

Veel mensen weten al gauw wat ze willen wanneer het om het design van de trouwkaart gaat. Heb je echter geen idee? Dan hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Er zijn in de afgelopen tientallen jaren zoveel mensen getrouwd dat er talloze voorbeelden te vinden zijn van trouwkaarten, save the date kaarten, menukaarten en meer. Natuurlijk hoef je niet iemands’ kaart één op één over te nemen, maar je kunt wel een beetje rondkijken wat je zelf mooi vindt en wat je terug zou willen zien op je eigen trouwkaarten.

De één vindt een rustige stijl met veel wit en/of pastelkleuren heel mooi, terwijl de ander liever gaat voor felle kleuren en romantische prints. Voor welke stijl je ook gaat - het is des te leuker om voor één stijl te gaan die overal terugkomt. Ga je bijvoorbeeld voor de kleuren roomwit met goud? Laat deze kleuren dan in alle kaarten en designs voor je bruiloft terugkomen. Je kunt met het design voor je trouwkaart vaak ook al goed aangeven wat voor een soort bruiloft het wordt. Denk daar dus goed over na.

Ideale moment om een trouwkaart te versturen

Je moet er natuurlijk ook op letten dat je je trouwkaarten op tijd verstuurt. Wanneer je op tijd bent begonnen met het ontwerpen en laten maken van je trouwkaarten kun je de volgende data een beetje aanhouden voor het versturen van de kaarten:

  • Save the date kaarten: laat deze kaarten ongeveer 7 maanden voor de bruiloft maken en verstuur ze ongeveer 6 maanden voordat de trouwerij plaats gaat vinden.
  • Trouwkaarten met uitnodiging: bestel een proefdruk van de trouwkaart wanneer het nog ongeveer 12 weken duurt tot de bruiloft plaatsvindt. Is alles helemaal goed? Bestel de kaarten dan 10 weken vooraf en verstuur ze 6 tot 8 weken voor de bruiloft.
  • Bedankkaarten: denk ook aan bedankkaarten voor de bruiloft. Bestel deze ongeveer 2 weken voor de bruiloft is en geef de kaarten mee op de bruiloft of verstuur ze tot maximaal 3 weken na de bruiloft.

Waar je tot slot aan moet denken is het ontwerpen en bestellen van menukaarten. Hiervoor moet je natuurlijk eerst weten wat het menu precies gaat zijn. Wanneer je dit lastig vindt, is het aan te raden om een weddingplanner in te huren. Het is sowieso prettig om met iemand anders naar het menu te kijken, zodat je een bredere kijk hebt op wat mensen voorgeschoteld krijgen op dé dag. Is je menu rond en weet je zeker dat alles beschikbaar is op de dag van de bruiloft? Bestel de menukaarten dan maximaal 2 weken voorafgaand aan de bruiloft. Op die manier weet je zeker dat je menukaarten én trouwkaarten er op tijd zijn en kan je zorgeloos aan de mooiste dag van je leven beginnen.