Yikes! Dit is waarom je een helixpiercing nooit moet laten schieten

Lichaam door Jeanine

Denk jij erover na om een helixpiercing te nemen? Het sieraad geeft je een klein beetje edge zonder dat het enorm opvalt. Ga jij ‘m nemen? Zorg er dan voor dat hij niet geschoten wordt, maar gepiercet. Wij vertellen je waarom je het schieten van een helixpiercing écht wil vermijden.

helix

Lees ook: Oorpiercing inspiratie voor een helix

Oorbellen schieten

Als je gaatjes hebt in je oorlellen, is de kans groot dat die zijn geschoten. Het apparaat leek een beetje op een nietmachine. Je koos een paar mooie knopjes uit, er werden stipjes gezet op je oorlel en click – je had oorbellen. Lekker makkelijk, zou je denken. Toch is het schieten van oorpiercings geen goed idee, en al helemaal niet als je een helix wilt nemen.

Kraakbeen

De reden waarom je je helixpiercing niet wilt laten schieten, is eigenlijk best simpel. In je oorschelp zit kraakbeen. Ga er maar eens met je vinger overheen en vergelijk het met je oorlel. Je zult merken dat je oorschelp hard maar flexibel is, terwijl je oorlel bestaat uit zacht weefsel. Dat zachte weefsel kan de klap van een schietmachine redelijk goed verdragen, hoewel oorbelgaatjes ook steeds minder vaak worden geschoten. Bij kraakbeen is dat anders. Door de klap is de kans groot dat het kraakbeen breekt of versplintert.

Bloemkooloor en infecties

Nou denk je misschien: hoe erg kan het zijn, dat breken of versplinteren? Daar verkijk je je op. Er kan littekenweefsel groeien en je kunt allerlei nare infecties krijgen. De kans op een bloemkooloor is ook groter bij schieten. Het kraakbeen van je oor beschadigt door bijvoorbeeld een harde klap. Dit uit zich in een bol oppervlak, wat iets weg heeft van een bloemkool. Als er niet snel genoeg wordt gehandeld, geneest het niet goed en kan het kraakbeen vervormen. Moet je dus echt niet willen.

Niet laten schieten

Officieel mag het schieten van een helixpiercing niet meer, maar dat betekent natuurlijk niet dat iedereen zich daaraan houdt. Je helixpiercing laten schieten kan de goedkopere optie zijn, maar echt: doe het niet. Dat sommige mensen er geen last van hebben gehad, is geen garantie. Bespaar jezelf de pijn en het risico en laat het gewoon piercen bij een goede piercer. Zit je in de stoel voor een helix en komt diegene aanzetten met een schietpistool? Dan weet je wat je moet doen: heel snel weggaan!

Bron: iStock

Lees ook: Piercing zetten in Amsterdam? Dit zijn de beste piercingshops