Een tattoo zetten in de zomer: kan dat wel met de zon?

Lichaam door Sanne

Inmiddels is het zomer en breekt regelmatig het zonnetje door. Wat betekent dat als je net een nieuwe tattoo hebt gezet? Het liefst zou je je nieuwe tattoo trots aan iedereen laten zien, maar kun je daar wel gewoon de zon mee in?

Lees ook: 16 x de mooiste bloemen tattoos

Tattoo in de zon

Een net gezette tattoo en de zon: gaat dat wel samen? Het antwoord is kortgezegd: nee. Een net getatoeëerde huid is super gevoelig en heeft tijd nodig om te kunnen herstellen. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een grote, open schaafwond waar je ook niet mee in volle zon gaat zitten. Het is aangeraden om je nieuwe tattoo vier tot zes weken uit de zon te houden (in ieder geval tot de tattoo is genezen). Tattooshops raden je sowieso aan om de eerste drie maanden niet uitgebreid van de zon te gaan genieten. Ga je wel in de zon? Dan vergroot je de kans dat de inkt vervaagt en dat wil je natuurlijk niet!

Zonnebrand

Zolang de tattoo nog niet is genezen, gebruik je geen zonnebrand. In een open wond zou je ook geen zonnebrand smeren, dus dat doe je met een net gezette tattoo ook niet. Is je tattoo inmiddels volledig genezen? Dan moet je alsnog extra voorzichtig zijn. Smeer je tattoo goed in met zonnebrand (minstens factor 50) en herhaal dit een aantal keer per dag zodat je huid extra goed is beschermd tegen de zon. Dit zorgt ervoor dat de kleur van je tattoo behouden blijft.

Zwemmen

Zwemmen, waar dan ook, wordt afgeraden met een nieuwe tattoo. Het water kan zorgen voor een infectie en bovendien vervaagt je tattoo ook sneller als je zwemt in een bad vol chloor. 

Lees ook: 15 tatoeages die je onder je kleding kunt verbergen

Beeld: iStock