Wat een koopje: In Kroatië staan huizen te koop voor 13 eurocent

Reizen door Laura

Terwijl overbiedingen van een ton steeds 'normaler' worden in Nederlandse steden, koop je aan de andere kant van Europa een huis voor een appel en een ei. Minder nog zelfs. in Kroatië worden er nu huizen verkocht voor slechts 1 Kroatische kuna, dat is omgerekend 13 eurocent.

kroatie

Leegstand

Net als Italië en Japan heeft Kroatië te maken met veel leegstand. Daarom gaan er woningen voor bizar lage bedragen in de verkoop. In het plaatsje Legrad, vlak bij de Hongaarse grens, is het dieptepunt bereikt. Daar staan panden te koop voor 13 eurocent. Het dorpje loopt steeds sneller leeg. Tegenwoordig wonen er ongeveer 2250 mensen, dat was zeventig jaar geleden nog het tweevoudige.

Subsidie

Om een spookstad situatie te voorkomen en om meer mensen naar Legrad te krijgen, heeft de gemeente besloten om leegstaande woningen voor één kuna in de verkoop te doen. Je krijgt er natuurlijk geen moderne woning voor terug. De panden staan al lange tijd leeg, dus dat betekent handen uit de mouwen. Daarover is wel weer goed nieuws: wie een verbouwing aandurft, krijgt namelijk een subsidie van 25.000 kuna (3300 euro).

Helaas staan er ook een aantal eisen tegenover. De kopers moeten minimaal 40 jaar oud en financieel stabiel zijn. Dus je moet wel een spaarpotje hebben. Ook is het de bedoeling dat de nieuwe eigenaren er minstens 15 jaar wonen.