Waarom we minder honger hebben als het bloedheet is

Eten door Sanne

Schuif je in de wintermaanden van alles naar binnen terwijl je tijdens de hete zomerdagen geen hap meer door je keel krijgt? You’re not the only one. Maar hoe komt dit dan? Gelukkig is dit heel logisch te verklaren.

minder honger bloedheet

Lees ook: 4 x barbecue salades die je gasten wél gaan eten

Waarom je minder honger hebt als het warm is

Tijdens hete zomerdagen probeert je lichaam zoveel mogelijk af te koelen. Wanneer je iets eet, wordt je lichaam weer aan het werk gezet en dat creëert nou juist warmte. Je lichaam wil dus eigenlijk het liefst zo min mogelijk aan het werk. De spijsvertering zorgt immers voor warmte en daarom zorgt het lichaam er bij voorbaat al voor dat je minder snel trek krijgt, super slim! Ten tweede heeft je lichaam in winter juist voedsel nodig om warm te blijven, maar in de zomer niet doordat de temperatuur gemiddeld al een stuk hoger ligt dan in de winter. Last but not least, je lichaam wil het liefst tijdens de zomerdagen niet te veel zweten. Natuurlijk zorgt zweten ervoor dat je afkoelt, maar het vergt ook vitaminen, mineralen en vocht. Door minder te zweten, verlies je dus ook minder.

Wat is wél lekker om te eten?

Met een verminderd hongergevoel heb je al gauw de neiging om het eten helemaal te laten staan, maar dit is niet verstandig. Ga voor een lichte, voedzame maaltijden met veel eiwitten en vetten. Hierbij kun je denken aan salades, veel groentes of kip. Koolhydraten kun je het beste vermijden, want dit kost veel energie om te verteren waardoor je het weer warm krijgt. Daarnaast doe je er goed aan om voldoende te blijven drinken, maar niet te veel alcohol, want hier droog je juist van uit.

Lees ook: Dit wordt hét drankje van de zomer

Beeld: iStock