Welke praktische zaken moet je niet vergeten als je zwanger bent?

Zwanger door Redactie Ze.nl

Geweldig! Je bent zwanger. Er breekt een ontzettend leuke, maar ook spannende tijd voor je aan. Om straks in alle rust te kunnen genieten van je zwangerschap en uit te kijken naar de geboorte van je kindje, is het zaak om een aantal praktische dingen zo snel mogelijk te regelen. Vooral als dit je eerste kindje is, is het misschien niet altijd even simpel om in de gaten te houden wat je allemaal moet regelen. Daarom voorzien we je graag van wat tips.

zwanger praktisch

 

Een verloskundige zoeken

Als je net hebt ontdekt dat je zwanger bent is het belangrijk om zo snel mogelijk een verloskundige te zoeken en een afspraak te maken. Rond 6 tot 8 weken breng je je eerste bezoek aan de verloskundige. Zij begeleidt je tijdens je zwangerschap en je bevalling. Meestal krijg je bij de eerste controle ook je eerste echo. Je ziet en hoort het hartje voor de eerste keer kloppen. Een heel speciaal moment.

Kraamzorg regelen

Regel op tijd je kraamzorg. In Nederland heb je recht op een kraamverzorgende in huis. Een kraamverzorgende helpt je de eerste week thuis met het verzorgen van je baby, jezelf en het huishouden. Meld je in het eerste trimester van je zwangerschap al aan bij een kraamzorgbureau in de buurt.

Je zwangerschap melden bij de zorgverzekering

Meld je zwangerschap bij de zorgverzekering. Bekijk op welke vergoedingen je recht hebt. Niet alle zorg wordt namelijk vergoed. De basisverzekering vergoedt de verloskundige, maar de kraamzorg wordt gedeeltelijk vergoed. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je meestal gratis een kraampakket aanvragen. In het kraampakket zit alles wat je nodig hebt tijdens je bevalling. 

Je zwangerschap aankondigen

Zo rond 12 weken vertellen de meeste mensen dat ze een kindje verwachten. Natuurlijk is het aan jou om te bepalen wanneer je dit wilt doen. Heb je nog meer kinderen? Dan is dit ook het moment om ze te vertellen dat ze een broertje of zusje krijgen. Je kunt je zwangerschap op een leuke en originele manier aankondigen. Bijvoorbeeld door een leuke foto te maken samen met je partner omringt door babyspulletjes. 

Je werkgever vertellen dat je zwanger bent

In principe bepaal je zelf wanneer je vertelt dat je zwanger bent, zolang je dit op zijn laatst drie weken voor de aanvang van je zwangerschapsverlof vertelt. Het is aan te raden om ongeveer na drie maanden zwangerschap je werkgever op de hoogte te stellen, omdat je, zodra je werkgever op de hoogte is, recht hebt op extra bescherming tijdens je zwangerschap. Het is ook wel zo netjes om je werkgever op tijd in te lichten, zodat deze ruim de tijd heeft om een vervanger te zoeken tijdens je afwezigheid. 

Zwangerschapsverlof aanvragen

Je zwangerschaps- en bevallingsverlof vraag je meestal aan bij de afdeling personeelszaken of bij je leidinggevende. Je zwangerschapsverlof mag niet geweigerd worden. Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om je zwangerschap te melden bij het UWV. Je werkgever krijgt dan voor deze periode een uitkering om een vervanger te regelen. Je salaris wordt tijdens je zwangerschap gewoon door betaald. De zwangerschapsverklaring kun je opvragen bij je verloskundige. In Nederland heb je recht op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Je kunt de zestien weken verlof gespreid opnemen. Bijvoorbeeld door tijdens je zwangerschap langer door te werken en langer verlof te nemen na je bevalling. 

Nadenken over opvang 

Het is verstandig om na te denken over de tijd na je zwangerschapsverlof, als je weer begint met werken. Wil je je kindje naar een kinderdagverblijf brengen? Of juist liever niet. Ga jij of je partner of jullie beiden minder werken? Wat is de rol van opa’s en oma’s bij de opvang van jullie kindje? Allemaal zaken om ruim van tevoren over na te denken, zodat je de dingen goed kunt regelen. Kies je voor een kinderdagverblijf? Houd er dan rekening dat je je (ongeboren) kindje het beste gelijk kunt aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, vaak zijn er namelijk lange wachtlijsten. 

Je bed op klossen en een ingepakte tas

Als je zwangerschap ten einde loopt, zo rond de 36ste of 37ste week, is het tijd om je bed op bedverhogers te zetten. Deze zijn nodig zodat de verloskundige en de kraamverzorgende goed hun werk kunnen doen. Werknemers moeten namelijk in een gezonde hun werk kunnen uitvoeren. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Vanaf de grond moet je bed minimaal 80 centimeter hoog zijn, maar sommige instellingen hanteren een hoogte van 75 centimeter. Het beste kun je dit even navragen bij de kraamzorg.