De fijnste stranden van Noord-Holland

Vrije tijd door Sanne

Toe aan een dagje uitwaaien en de zoute zeelucht te proeven? Met het geluid van de zee in de achtergrond lees jij binnen no time je favoriete boek of tijdschrift uit en wanneer je maag knort, ben je zo bij je favoriete strandtent. Een dagje strand is écht genieten en dit zijn de fijnste plekjes van Noord-Holland.

stadsstranden noord-holland

Lees ook: Fietsen op een supboard? Dat kan hier

Zandvoort

Witte, uitgestrekte zandstranden en een mooi duingebied: dat vind je in Zandvoort! Verder zijn er genoeg leuke winkelstraten met hippe winkeltjes en goede restaurants. Ben je een wandelaar die graag uitzicht heeft op de zee, maar ben je niet zo fan van het lopen op het strand? Dan kun je ook langs de vijf kilometer lange boulevard van Zandvoort lopen. Stiekem liefhebber van de Formule 1? Je kunt ook nog een blik werpen op het circuit van Zandvoort, gaaf!

Callantsoog

Dit is één van de oudste badplaatsen van Nederland en ontspannen kun je hier zeker. Callantsoog is een schoon en veilig strand en heeft voor wie zin heeft volop leuke winkels en cafés. Natuurliefhebber? Ga een dagje naar het natuurreservaat Het Zwanenwater, waar je unieke flora en fauna kunt bezichtigen.

Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is een strand voor families. Lekker relaxen in een van de vele strandpaviljoenen of zoek een plekje op het strand zelf. De kinderen vermaken zich wel met vliegeren, schelpen zoeken, kuilen graven of zandkastelen bouwen. Let je wel even op de vlaggen als je kinderen het water ingaan? Een groene vlag is veilig, een gele vlag betekent een gevaarlijke zee (luchtbedden en andere opblaasbare dingen zijn verboden) en een rode vlag geeft aan dat je niet mag zwemmen in de zee, omdat het zeer gevaarlijk is. Het beste zoek je een plekje waar dit goed wordt aangegeven.  

Petten

Strand én bos combineren? In het rustige Petten is dat mogelijk. Het dorpje ligt direct aan het duingebied en is omringd door bossen met daarin een prachtig klein meer. Klinkt als een sprookje, nietwaar? En als je in het tulpenseizoen naar Petten vertrekt, zie je een hele hoop kleurrijke tulpenvelden.

Bergen aan Zee

Heb je behoefte aan een dagje strand, maar wel met veel luxe? Dan is Bergen aan Zee zeer geschikt! Je kunt lekker neerploffen op een van de vele loungesofa’s of wegdromen in een hangmat bij een strandtent. Behoefte aan wat activiteit? Ook dan is er genoeg te doen. Trek de duinen in voor een lange wandeling of ga kitesurfen. Kunstliefhebber? Op zaterdagen in het hoogseizoen staan er vaak een hele hoop kraampjes op de boulevard waar kunstenaars hun werk laten zien.

Lees ook: Ontsnappen dicht bij de zee? Deze strandhuisjes wil je meteen boeken

Beeld: iStock