Ben je echt verliefd of is het een fase?

Single & daten door Angel

Geloof jij in liefde op het eerste gezicht? Het moment dat je een persoon ziet die je aantrekkelijk vindt, kan een gevoel van verliefdheid opwekken. Je denkt steeds aan die persoon en je vindt hem of haar perfect. Het kan goed zijn dat je écht verliefd bent, maar er bestaat ook een kans dat de liefde snel vervliegt. 

verliefd of fase

Lees ook: Wat is love bombing en hoe gevaarlijk is het?

Smoorverliefd

Wanneer je smoorverliefd bent, is de aantrekkingskracht opvallend aanwezig. Je fantaseert veel over die persoon en je raakt snel gehecht. Dit zijn intense emoties die je ervaart in deze fase. Het komt meestal door het uiterlijk van die persoon. Dat verklaart waarom je je zo voelt volgens Lauren Flogel Mersy (psycholoog en sekstherapeut). “Als ik aan het woord ‘smoorverliefd’ denk, dan denk ik aan een persoon die een sterke aantrekkingskracht voelt naar iemand die hij of zij nog niet goed kent. Ook negeer je sneller de red flags,” aldus Lauren.

Houden van en verliefdheid

‘Houden van’ is wat iets anders dan smoorverliefd zijn. Als je van iemand houdt, dan ken je iemand voor de volle honderd procent en voel je je verbonden met elkaar. Lauren legt uit dat wanneer je elkaar goed kent, het pas echte liefde is. Het is een vorm van intimiteit. Dit gedeelte eist kennis van elkaar. Ook al heeft diegene imperfecties, je houdt nog steeds van hem of haar. Als je smoorverliefd bent, heb je al een bepaalde verwachting of fantasie over die persoon. Als dit niet matcht met de realiteit, negeer je het compleet.

Fase en relatiemateriaal

Als je smoorverliefd bent wilt dit niet altijd zeggen dat het in ‘houden van’ verandert. In een relatie leer je elkaar kennen: in deze situatie kan je verliefdheid wegzinken, of diegene vindt jou niet meer leuk.

Groeien naar echte liefde

Smoorverliefd zijn is niet per se een fout iets volgens Lauren. “Het duurt even om iemand goed te leren kennen op intiem vlak, zodat het kan groeien naar echte liefde.” 

Geestelijke gezondheidsadviseur Grace Suh zegt dat de verliefde fase ook extreem kan worden, op het punt dat het gewoon niet meer gezond is. Wanneer je iemand leuk vindt voel je je seksueel en fysiek aangetrokken naar die persoon. Dit intense gevoel is belangrijk om een romantische relatie te vormen, meent Grace. “Maar als deze verliefdheid een obsessie wordt, met onrealistische verwachtingen en perfectie eist… ja, dan wordt het foute boel.”

Lees ook: Waar je rekening mee moet houden als je gaat samenwonen

Bron: mbgrelationships