Seks & relaties / Single & daten
Single & daten

Zo help je je vers gedumpte vriendin

Telefoon! Wat? Nee, dat méén je niet. Uit met je vriend? Hoe kan dat nou? Maar jullie waren zo leuk samen! Ja hèhè, dat weet zij ook. En juist dat moet je niet tegen d’r zeggen, want dat wordt dweilen met de traanklieren open.

Je vriendin heeft het uitgemaakt met haar vriend. En wie moet haar dan steunen? Jij! Natuurlijk moet jij haar steunen. Waarom moest je nou zo nodig zeggen dat ze zo’n leuk stel waren? Stom, stom, stom. Nee, ze waren helemaal geen leuk stel! Hij is een klootviool! Zij kan een veel leuker stel zijn met iemand anders. Hij verdient haar niet. Nee, dat is ook niet goed, want eigenlijk zijn ze best goed uit elkaar gegaan. Maar wat moet je dan wél doen als je beste mattie is gedumpt?


Zeg vooral niet dat hij een klootzak is
Stel je voor dat de relatie later weer aan gaat en jij hebt gezegd dat híj een klootzak is. Dat vergeet ze natuurlijk nooit. Misschien vindt ze het op het moment dat het uit is lekker om te horen. Maar laten kun je het echt niet meer rechtlullen met een rottige ‘op dat moment was hij een klootzak’-smoes. En als ze als vrienden (voor hoe ver dat kan) uit elkaar zijn gegaan is het ook niet helemaal tactisch.

Luister
Wat jij moet doen is vooral heel erg goed luisteren. Je hoeft niet per se op alles een passend antwoord te geven. Maar bied een luisterend oor, toon begrip en respecteer haar. Bied haar die schouder waarop ze brullend haar hart kan luchten.

Wees eerlijk
Als je niet zo goed weet wat je met je vriendin aan moet, kun je dat gerust zeggen hoor. Dat hoeft niet zo letterlijk natuurlijk. Zeg gewoon eerlijk dat je haar dolgraag wilt helpen, maar dat je geen idee hebt hoe. En als zij het wel weet, dat ze dat dan maar moet zeggen.


Ga haar niet bemoederen
Misschien is er een stukje uit haar hart geamputeerd, maar ze is niet ineens een klein kind. Ze kan gewoon alles nog wat ze daarvoor ook kon, dus je hoeft haar niet op de lip te zitten met goed bedoelde adviezen en verzorging. Je mag haar wel in de watten leggen, of course, maar er is een grens en houd die goed in de gaten. Als zij zegt dat ze alleen wil zijn dan kun je er donder op zeggen dat ze dat ook meent. Wees duidelijk dat je haar wilt helpen met alles waar je kunt, maar als zij duidelijk is in het feit dat ze rust wil moet je dat ook accepteren.

Begin niet over andere mannen
Probeer haar niet te troosten met het waanbeeld van een andere prins op het witte paard die binnenkort haar leven binnen komt galopperen. Want 1) jij kunt dat niet voorspellen, tenzij je een glazen bol hebt die altijd de waarheid weerspiegelt en 2) ze wil geen ander, ze wil hem. Ze moet waarschijnlijk nog niet dénken aan iemand anders. En pakt ze wel iemand anders bij de wilde haren? Moddervette kans dat dit een rebound is.

In het kort: wees er voor haar, maar ga niet betuttelen en dingen recht lullen die je niet recht kunt lullen.

Wat is jouw gouden tip?