Thirty-love: Kleine meisjes, grote dromen

Single & daten door Ilse
Ik zit op zolder met een oude knuffel in mijn hand en zie haar ineens voor me: een klein meisje dat haar knuffel kapot sabbelde en ontroostbaar was toen mama hem weg wilde gooien. Ik glimlach. Ze hield van kleuren en puzzelen en had vast niet gedacht dat haar leven er nu zo uit zou zien.
 
Mijn lieve vriendin Nicky is bevallen en heeft haar dochter in haar tweede naam naar mij vernoemd. Hoewel ik sinds een jaar een doos vol kraamcadeaus heb, hoort er bij de kleine Emma Frederique een persoonlijk cadeau van haar volgroeide naamgenote. Dus duik ik op zolder in de dozen met mijn oude kinderspullen. Ik vind een rompertje met daarop de initialen FH in sierletters geborduurd. Gemaakt door mijn inmiddels overleden oma. Het roze borduurgaren voelt nog steeds zacht aan, al glanst het niet meer. Het is moeilijk voor te stellen dat mijn 1m 80 lange lijf hierin heeft gepast. Ik leg het terug en herken mijn favoriete houten puzzel. De afbeelding van een Doornroosje-achtige prinses in een prachtige japon is uit tien stukken opgebouwd. Op de achtergrond staat een kasteel en naast Doornroosje zit een knappe prins op één knie. De kleine Frederique heeft er een roze hart op getekend. Ik krijg ineens het gevoel dat ik haar teleurstel, die kleine Freek met haar grote dromen. In de doos liggen twee Barbies en een Ken en in een plastic zakje zit een witte Barbie-bruidsjurk vol strikjes zorgvuldig opgeborgen. Die moet ik gekoesterd hebben, want er is geen vlekje op te bespeuren. In een map vind ik tekeningen en ook daarop speelt de liefde een hoofdrol. Er staan hartjes in alle kleuren en maten. Velen ervan hebben pijlen erdoorheen en bij sommigen staan initialen of doorgekraste namen.
 

Tussen alle hartjes ligt ineens een losse foto van een al iets grotere Frederique; ik ben er een jaartje of 16 en heb een afwezige blik in mijn ogen. In mijn haar zitten krullen, waarschijnlijk gemaakt met de krulspeldenset die toen mijn grote trots was. Wat zou het meisje van toen hebben gedacht over haar leven als dertigplusser? Zou ze ervan zijn geschrokken als iemand het haar had verteld? Geen huwelijk. Geen prins, zelfs geen gewone man, geen babies en ook geen baljurk met strikjes in de kast. Ik slik en houd de foto dichter bij mijn gezicht, alsof ik haar kan troosten als ik haar maar diep in de ogen kan kijken. En dan ineens valt er iets om in de doos. Een dagboek. Ik sla het open en zie met sierlijke letters op de eerste pagina ?Dagboek van Frederique Hoogerdoel, 15 jaar oud, GEHEIM?. Die hoofdletters maken precies de bedoelde indruk; ik leg het boek bijna weer weg, maar bedenk me dan dat het mijn eigen geheimen zijn en sla de pagina om. De kop luidt: ?Later als ik groot ben...? Ik huiver. Wil ik het echt weten? Maar ik besluit het onder ogen te zien en lees door: ?Later als ik groot ben wil ik graag belangrijk werk doen, iets dat de wereld eerlijker maakt en waar mensen echt iets aan hebben. Ik weet zeker dat ik altijd de lol blijf inzien van dingen die misgaan en dat ik nooit ga zeuren over het weer. Ik hoop dat ik een zelfstandige vrouw word die haar eigen boontjes dopt en goede vriendinnen heeft om lief en leed mee te delen.' Ik slik en mijn tong is dik van de emotie. Trots ben ik. Op het meisje van toen en de vrouw van nu. En ik weet precies welk cadeau de kleine Emma Frederique van me gaat krijgen. Ik ga op zoek naar een kopieerapparaat en een fotolijstje. En ik beloof nooit meer te zeuren over het weer.

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.