Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

9 herkenbare momenten als je als enige van je vriendinnen nog studeert

Tentamens, doelen SMART maken, projecten en allerlei hoorcolleges. Het leven van studenten verschilt behoorlijk van het leven van werkende mensen. Oké, op dit moment zitten we allemaal thuis, maar normaal gesproken zijn er écht wel verschillen te zien. Ben jij de enige van je vriendinnen die nog studeert? Dan kun jij jezelf hier vast in herkennen! 

Studeren

Lees ook: Om deze redenen kun je beter niet werken aan een bureau op je slaapkamer

1. Spontaan iets leuks doen zit er niet in

Spontaan naar de bioscoop of op een zonnige middag een terrasje pakken. Dat missen we door het coronavirus sowieso, maar als student denk je er normaal gesproken al helemaal niet over na. Soms skip je gewoon een halve dag om iets leuks te gaan doen. Je vriendinnen hebben die luxe helaas niet, want zij kunnen niet zomaar een paar uur werk missen.

2. Vakanties plannen wordt een stuk lastiger

De meeste studenten hebben zo’n vijf keer per jaar vakantie. Tijd voor een citytrip of een vakantie naar een warm land zodra het weer kan! Je wilt het liefst zo lang mogelijk op vakantie, en wanneer maakt je eigenlijk ook niet zoveel uit. De vakantie plannen blijkt nog een stuk lastiger dan gedacht, want je vriendinnen kunnen niet zoveel vrije dagen opnemen. Na heel wat geschuif in data kunnen jullie wel drie hele dagen in het jaar samen eropuit. Die vakantiedagen zijn nou eenmaal spaarzaam.

3. Spontaan samen door Nederland reizen zit er niet in

Als er iets heilig is voor studenten, dan is het toch wel die vertrouwde, gele kaart. Doordeweeks kun je reizen wanneer je maar wilt. Spontaan een middagje naar Den Haag of even van Groningen naar Zeeland reizen? No big deal! Voor jou dan. Een treinkaartje kost in Nederland nog best een smak geld en dat hebben je vriendinnen er niet altijd voor over, helemaal niet als jullie gaan puur voor het reizen. Natuurlijk kunnen jullie met de auto gaan in plaats van de trein, maar ook dat kost geld.

4. Als je vriendinnen vrij zijn, ben jij bezig met school

Geef toe: als je de hele dag jezelf van hoorcollege naar hoorcollege hebt gesleept, heb je echt geen zin in huiswerk als je thuiskomt. Je moet eerst even ontspannen. Dat huiswerk komt ‘s avonds wel. Helaas zijn dat ook de enige momenten waarop jullie doordeweeks kunnen afspreken. Terwijl je vriendinnen ‘s avonds écht vrij zijn, zit jij nog te zwoegen voor je project of tentamens. "Je kunt toch beter plannen?" Ja, dat zou inderdaad kunnen, maar werkelijk doen is een ander verhaal.

5. Je vriendinnen gaan alleen in het weekend uit

Doordeweeks een avondje doorbrengen in de kroeg zit er helaas niet in. Op donderdagavond sta jij vaak te dansen op de bar, maar je vriendinnen zijn er vaak niet bij. Zij moeten natuurlijk de volgende dag weer vroeg aan het werk. Jij kunt je dan misschien brak in de les vertonen, maar die lol gaat helaas niet op voor je maatjes. Eindstand: jij gaat óf heel vroeg naar huis, of blijft in je eentje achter aan de bar. Aangezien de meesten van ons NU toch thuiswerken, kunnen ze prima een avondje meedrinken via Skype. Vinden wij dan.

via GIPHY

6. Je hebt minder geld te besteden

Misschien heb jij er nog een baantje naast, maar als student ben je (meestal) heel wat uren bezig voor school. Het geld groeit je nou eenmaal niet op de rug en daarom kun je ook niet altijd hele luxe dingen veroorloven. Voor een vakantie moet jij behoorlijk lang sparen. Waar je vriendinnen lekker luxe eten afhalen als ze geen zin hebben om te koken, leef jij van de Indomie noodles van veertig cent. Verschil moet er zijn hè.

7. Je vriendinnen worden enthousiast van andere dingen

Als student ben je vaak blij met de kleinste dingen. Twee drankjes voor de prijs van één bijvoorbeeld tijdens de stapavond. De 24e van de maand is ook een fijne dag, als Ome Duo weer een duit in het zakje doet. Je vriendinnen daarentegen worden blij van hele andere dingen, zoals een fancy wc-borstel of een draadloze stofzuiger. Daar kun jij je niets bij voorstellen!

8. Jullie spreken meestal bij een vriendin af

Hebben jullie eindelijk een datum geprikt voor een gezellige avond? Dan is de grote vraag nog bij wie jullie gaan afspreken. Grote kans dat jullie afspreken bij één van je werkende vriendinnen, aangezien zij waarschijnlijk al een eigen appartement of huisje hebben. Daar hebben jullie immers zeeën van ruimte. Helemaal nu is dat wel zo belangrijk en prettig. Toch een stuk beter dan jouw krappe studentenkamer van twaalf vierkante meter.

9. Zwoegen tijdens tentamenweken

De meest stressvolle weken van het jaar zijn toch wel de tentamenweken. Allerlei deadlines die opeens heel dichtbij komen en samenvattingen waar je überhaupt nog aan moet beginnen. Stress! Jouw vriendinnen hebben daar geen last meer van en zullen het misschien niet meer zo goed begrijpen. Even een avondje Skypen of een sleep over in het weekend? Nee hoor: jij moet alle dagen blokken. Zucht.

Lees ook: Solliciteren via Zoom: zo rock je een videosollicitatie