Solliciteren via Zoom: zo rock je een videosollicitatie

Werk & studie door Sanne

Yes! Je hebt eindelijk een sollicitatiegesprek te pakken. Tijd om je goed voor te bereiden. Tegenwoordig is het heel normaal om een videosollicitatie te doen, maar waar moet je opletten bij zo’n online kennismakingsgesprek?

sollicitatie zoom videosollicitatie

Lees ook: Vind je videocalls ook zo awkward? Volg dit advies op

Weet hoe Zoom werkt

Niets is fijner om volledig voorbereid een gesprek in te gaan. Daarom is het handig om te weten hoe Zoom werkt. Gelukkig is Zoom heel eenvoudig. Grote kans dat je een e-mail ontvangt met daarin een linkje waarmee je de Zoom-meeting kunt bijwonen. Je klikt op de link en wordt vervolgens naar de meeting geleid. Je kunt als je het makkelijk vindt gelijk de Zoom-app downloaden, maar dit is niet per se nodig om gebruik te maken van Zoom. Als je op tijd op de link klikt, zie je waarschijnlijk ‘waiting for the host to start this meeting’ staan. De meeting en daarmee je sollicitatie is dan nog niet van start gegaan. Wacht het rustig af en test ondertussen je camera en geluid.

Let op: gebruikt het bedrijf een ander videobelprogramma? Zoek ruim van tevoren uit hoe het werkt. Bij sommige programma's moet je iets installeren.

Dress to impress

Tijdens een sollicitatiegesprek op locatie zou je ook alles uit de kast trekken om een goede eerste indruk te maken. Wanneer je solliciteert voor online jobs, is dit net zo belangrijk. Zorg ervoor dat je er netjes en professioneel uitziet, maar houdt het ook bij kleding waar je je comfortabel in voelt. Pas wel op met te veel kleur of drukke printjes. Kleur is leuk, maar het hoeft geen regenboogparadijs te worden. Zoek een paar mooie, simpele sieraden uit en draag subtiele make-up. Outfit helemaal klaar? Zorg dan voor een goede camerahoek. Je hebt er natuurlijk niets aan als jij niet van je beste kant wordt belicht.

via GIPHY

Wees op tijd voor technical problems

Online solliciteren is iets heel anders dan een sollicitatiegesprek in real life. Ten eerste heb je wellicht last van technische problemen, maar ook hier kun je je op voorbereiden. Zorg ervoor dat je computer of laptop ruim van tevoren aan staat. Doe een testbelletje met een vriend of vriendin zodat je kunt controleren of je camera en geluid werkt. Daarnaast kun je zien of je internetverbinding snel genoeg is. Niets is zo vervelend om elkaar maar half te verstaan. Verder is het handig om je laptop volledig op te laden of gewoon de lader erin te houden. Zo weet jij zeker dat je niet plotseling offline gaat. Als je op tijd begint, ben jij helemaal ready als het zover is.

Kies de juiste omgeving

Ga op een rustige plek zitten en zorg dat je niet afgeleid wordt. Zet je telefoon op stil, sluit alle apps en programma’s af waarop je eventueel berichten of meldingen kunt krijgen en laat je gezin of huisgenoten weten dat je een sollicitatiegesprek hebt. Zo weten zij ook dat ze zachtjes moeten doen en niet zomaar moeten binnenstormen. Let ook op de omgeving die op beeld komt. Het ziet er natuurlijk niet zo verzorgd uit als jij de afwas van twee dagen in achtergrond hebt staan.

via GIPHY

Spiekbriefje

Een voordeel van online solliciteren is dat je een spiekbriefje bij de hand kunt houden. Heb jij vragen voorbereid? Deze keer hoef je de vragen niet uit je hoofd te leren, heerlijk! Je kunt gewoon een klein spiekbriefje naast of net boven het scherm plakken. Zo kijk je niet plotseling de andere kant op. Maar pas op, houd het wel bij steekwoorden. Anders val je al snel door de mand.

Lichaamshouding en lichaamsstaal

Bij een sollicitatiegesprek in real life gaat dit gemakkelijker. Online zal je er toch wat meer moeite voor moeten doen. Zet je scherm op ooghoogte zodat je bijna vanzelf in de camera kijkt. Kijk dus niet te veel naar jezelf, maar juist naar de camera. Let verder op je lichaamshouding. Onderuitgezakt op de bank geeft nou niet echt een goede indruk aan een eventuele toekomstige werkgever. Bedenk ook wat je allemaal van jezelf in beeld brengt. Is alleen je hoofd zichtbaar of ook een gedeelte van je armen? Als je je armen ook deels in beeld brengt, kun je gebaren gebruiken om je verhaal te ondersteunen. Let er verder op dat je enthousiast klinkt en eruitziet. Het zou raar zijn als je lichaamsstaal niet overeenkomt met wat je zegt.

Good luck!

via GIPHY

Lees ook: 10 clichés om te vermijden in een sollicitatiebrief