10 clichés om te vermijden in een sollicitatiebrief

Werk & studie door Bente

‘Mijn slechtste eigenschap is mijn perfectionisme’. Eerlijk, hebben we deze schaamteloze zin niet allemaal een keer gebruikt… Solliciteren is bijna een baan an sich. Je wilt je beste kant laten zien, maar ook geen té hoge eigendruk overbrengen. Pfff, vermoeiend hè? We helpen je alvast een stapje vooruit, want er zijn een aantal afgezaagde zinnen die je beter kunt vermijden.

Lees ook: Hebben! Bureaustoelen die stylish in je interieur staan

10. ‘Mijn slechtste eigenschap is mijn perfectionisme’

We willen uiteraard niet onze eigen ruiten ingooien, dus noemen we een ‘slechte’ eigenschap die helemaal niet slecht is. Verkeerd gedacht. Een minder goede eigenschap opnoemen toont juist zelfkennis en zelfverzekerdheid. Je moet wel een slimme keuze maken in je eigenschappen. Solliciteren voor een baan als conducteur en vervolgens ‘vaak te laat’ opnoemen in je brief is niet handig. Geef aan waar je verbeterpunten liggen én noem op dat je eraan werkt.

9. ‘Ik denk out of the box’

Oké, knap van je, laat maar zien. Misschien liggen de grenzen van jouw box wel een stuk lager dan die van de werkgever. In welke situatie heb jij uit de box gedacht? Het is voor een werkgever fijn – én vaak doorslaggevend – om te lezen wanneer en hoe je dit hebt toegepast. 

via GIPHY

8. ‘Ik zie het als een uitdaging om voor jullie te werken’

Een baan met uitdaging zegt niets. Voor iedereen is dat namelijk anders. Voor de een is de Mount Everest beklimmen een energievreter, maar bij de ander is het wakker worden om 7:15 een medaille waard. Leg uit waarom de baan het beste in jou naar boven haalt. 

7. ‘Deze functie is perfect voor mij’ 

Heel kort door de bocht: dat bepaal jij niet. De werkgever kijkt of jij geschikt bent voor de vacature. Houd ook in je hoofd dat je niet zou reageren op deze baan wanneer de functie niet bij jou past. Ga geen dingen opnoemen die vanzelfsprekend zijn. Daarbij moet je ‘perfect’ en ‘op het lijf geschreven’ vermijden, dat is overdreven. Less is more, dus gebruik eerder het woord ‘goed’.

via GIPHY

6. ‘De baan lijkt mij superleuk’ 

Een prima zin die je naar je vriendin appt, maar niet eentje die je in een sollicitatiebrief zet. Daarbij is ‘leuk’ een nietszeggend woord. Waarom ben je enthousiast over de vacature? Een andere tip is het vermijden van formeel en ouderwets taalgebruik. Woorden als derhalve, echter of bij dezen zullen geen indruk maken. Of in ieder geval geen goede. Vervang het door: daarom, dezelfde en maar.

5. ‘Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit’ 

Het gebrek aan een 9 tot 5 mentaliteit wordt vaak genoemd in een vacatures door werkgevers. Het is te makkelijk om de functie-eisen precies over te nemen in je motivatie. Neem de vereiste uiteraard mee, maar verwoord dit anders. Je kan bijvoorbeeld aangeven in hoeverre je flexibel bent. 

4. ‘Ik heb uitstekende communicatieve vaardigheden’

Bij de vereiste communicatieve vaardigheden is het ook niet nodig om dit te citeren in je motivatie. Geef aan hoe jij goed kan communiceren. Bijvoorbeeld: ik kan goed onder woorden brengen wat ik denk.

3. ‘Ik ben een harde werker’ 

Deze zin wordt vaak gebruikt in een sollicitatiebrief. Je wilt wel uniek en origineel blijven. Je kunt de woorden eenvoudig vervangen door: ik werk door totdat ik 100% tevreden ben. Wanneer ik mijn project heb afgerond, geeft het mij voldoening. Ik deins niet terug voor extra werk. 

via GIPHY

2. ‘Ik denk in oplossingen, niet in problemen’

Dit is een vage zin. Noem een situatie waarin je deze oplossingen kan laten zien. Explain yourself.

1.’Ik ben een teamplayer’

Deze competentie is bij elke baan – met collega’s – een vereiste. Het is niet een eigenschap die je nog moet aanstippen in je motivatie, omdat het je onderscheidt van de rest. Je kan het wel anders verwoorden. Leg uit dat je het prettig vindt om met collega’s te sparren. Of dat je goed luistert naar anderman zijn of haar inbreng. 

Zonder deze clichés én met je eigen creativiteit ga jij die brief rocken! Go get 'm!

Met vriendelijke groet,

Redactie Ze.nl

via GIPHY

Lees ook: Vind je videocalls ook zo awkward? Volg dit advies op