Heleen van Royen openhartig over vaders zelfdoding: 'Hij heeft niet eens gedag gezegd'

Celebs door Laura D

Op haar dertiende stapte de vader van schrijfster Heleen van Royen uit het leven. In het programma De Kist vertelt ze dat ze zo boos was, dat ze niet naar de begrafenis is geweest. Hij had geen afscheid van haar genomen, dus wilde ze ook geen afscheid van hem nemen.

heleen van royen de kist

Lees ook: 8 dingen die je wilt weten over Regé-Jean Page

De Kist

Heleen vertelt openhartig over de dood van haar vader in het EO-programma De Kist. In dit programma bezoekt presentator Kefah Allush elke aflevering een BN'er om te praten over de dood en alles wat daarmee samenhangt. Normaal zit er een kist op het dak van zijn auto, maar Heleen wilde dit niet: "De gedachte van een kist, dat deed iets met m’n hoofd, daar werd ik heel verdrietig van. Omdat het dan mijn kist zou zijn. In dit geval."

Zonder afscheid

De vader van Heleen is zonder iets te zeggen net na de scheiding tussen haar ouders weggegaan. Zonder afscheid te nemen heeft hij zichzelf diezelfde avond verdronken in de Sloterplas in Amsterdam. Een kleine week later stond de politie aan de deur om te vertellen wat er was gebeurd. Toen ze het hoorde schoot ze in de lach, samen met haar zus. “Daaruit blijkt wel hoe moeizaam het was”, vertelt de schrijfster.

Herbegraven

Heleen is jarenlang boos geweest op haar vader, en is ook niet naar het graf geweest. Totdat haar moeder overleed, twee jaar geleden. De schrijfster heeft haar moeder wel begraven, en besloot haar vader te herbegraven onder dezelfde steen. Ze komt er nu ook regelmatig, en praat zelfs tegen allebei. Voor haar is het nu gewoon ‘het graf van twee ouders die inmiddels zijn overleden’. Dat is voor haar een geruststellende gedachte.

Eigen gezin

Heleen heeft nu een eigen gezinnetje. Ze probeert de sfeer die ze vroeger zo heeft gemist nu te maken met haar eigen kinderen. Want: “Stiekem wil je gewoon uit een leuk, warm, gezellig Libelle-gezin komen. Dat wil toch iedereen?”

De aflevering van De Kist met Heleen van Royen is hier te bekijken.

Lees ook: Meghan en Harry kondigen babynieuws aan met deze lieve foto