Deze dingen kunnen wij als volwassen van kinderen leren

Kinderen door Sanne

Ben je als volwassene ouder en wijzer dan kinderen? Nou… op een hoop vlakken misschien wel, maar er zijn zeker dingen die jij van kinderen kunt leren. Je bent als grown-up namelijk niet perfect en kinderlijke onschuld ligt ver achter je. Dus advies nodig? Kijk naar de jongsten, niet de oudsten.

Lees ook: Instagram versus reality: zwanger zijn

Uiten hun gevoelens

Kinderen uiten ál hun gevoelens op de meest eerlijke manier. Je kent ze wel, die kinderen zich vol overgave op de supermarktvloer werpen en de hele supermarkt bij elkaar krijsen, omdat ze van papa of mama niet in de autowinkelwagen mogen. Misschien zijn het wel je eigen kinderen. Dan weet je ook dat ze daarna weer gezellig bij je op de bank kruipen en je spontaan knuffelen terwijl ze iets schattigs fluisteren zoals: 'Ik vind je lief'. Cute! Van dat laatste kunnen wij als volwassene wel wat leren. We hoeven niet te gillen om ons zin te krijgen, maar we kunnen wel wat meer liefde tonen naar elkaar.

via GIPHY

Nieuwsgierig

Kinderen zijn continu op zoek naar een nieuw avontuur of vragen de oren van je hoofd af. Waarom heeft die vrouw een grote bult op haar rug? Waarom heeft die man maar één been? Waarom regent het? Alles wat ze willen weten, vragen ze gewoon en zijn niet bang om een ‘domme’ vraag te stellen. Heerlijk!

Onbezorgd spelen

Lekker spelen zonder je ergens over druk te maken. Ontspannend, dat zeker. Ze spelen overal en kennen hierbij geen grenzen zoals volwassen dit wel hebben. Volwassene ontspannen ook wel eens, maar stellen voor zichzelf vaak wel grenzen, want ‘er moet nog meer gebeuren’ en ‘we kunnen niet altijd maar leuke dingen doen’. Het wordt tijd om dit eens los te laten en gewoon eens een tijd voor jezelf te nemen. Lekker doen waar je op dat moment zin in hebt.

via GIPHY

Praten met vreemden

Spreek jij als volwassene nog wel eens nieuwe mensen aan? Zo spontaan wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt staat of met het openbaar vervoer reist? Nee, hè? Wat dat betreft kunnen wij wel wat leren van kinderen die gewoon in de speeltuin spelen met kinderen die zij ook van tevoren nog niet kende. In een middag kunnen ze er een hoop nieuwe vriendjes en vriendinnetjes erbij hebben.

Geen schaamte

Lekker in je onderbroek dansen door de huiskamer of de meest gekke dingen in de supermarkt roepen roepen zoals: "Wat een gekke neus heeft die vrouw!" Ze kennen absoluut geen schaamte terwijl jij soms wel door de grond kan zakken als je eigen kind zulke dingen roept. Wat moeten de mensen wel niet denken dat jij je kind geen manieren hebt aangeleerd? Laat dit eens van je afglijden. Met iets minder schaamte, is het leven veel plezieriger. Bovendien weet iedereen hoe kinderen zijn. Ze kijken echt niet raar op, hoor. De meeste kunnen er zelfs om lachen. Behalve die vrouw met de gekke neus misschien...

via GIPHY

Leven in het nu

Kinderen denken niet in doelen of to-do lists. Ze doen gewoon waar ze op dat moment zin hebben en maken zich niet druk om de toekomst. Als volwassene kun je dit niet geheel vermijden, maar er mag soms wel wat meer genoten worden van de dingen die op dat moment gebeuren in plaats van gelijk al weer verder te kijken. Het is belangrijk om te genieten van elk moment.

Halen plezier uit de kleinste dingen

Een kind hoef je niet iets groots of bijzonders te geven. Ze vermaken zich al met de kleinste dingen. Geef ze eens grote doos uit de supermarkt waar ze in kunnen zitten of een stuk bubbeltjes plastic. Gegarandeerd dat ze zich vermaken de rest van de middag. Volwassene kunnen hier wel wat van leren. Een middagje op de bank zitten zonder iets te doen, kan ook al heel plezierig zijn. Je hoeft er niet altijd op uit.

via GIPHY

Lees ook: 7 manieren om je kinderen te vermaken tijdens de lockdow