7 manieren om je kinderen te vermaken tijdens de lockdown

Kinderen door Sanne

De harde lockdown kwam misschien niet geheel als een verrassing, maar dat maakt het niet minder vervelend. Terwijl je kinderen plotseling weer 24/7 thuiszitten, probeer jij je werk en het huishouden op orde te houden. Niet gemakkelijk, dat weten we nog heel goed van de eerste lockdown. Het duurt niet lang voordat ze in koor: ‘Ik verveel me!’ roepen. En daarna? Dan breken ze nog net niet het huis af. Herkenbaar? Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je kinderen zich toch vermaken in deze bizarre tijd?

kinderen vermaken lockdown

Lees ook: 6 x de leukste knutselpakketten om je kinderen nu bezig te houden

1. Zet ze aan het knutselen

Kerstmis komt eraan en dit is een ideale gelegenheid om de knutselspullen uit de kast te trekken. Wat dacht je van zelfgemaakte kerstkaarten of versierde blanco cd’s die je in de kerstboom kan hangen? Lekker knippen en plakken. Het beste wat je kan doen om je kinderen voor een lange tijd te vermaken, is een aantal ideeën voor ze te printen inclusief een soort stappenplan. Zo hoef jij ze niet iedere keer te helpen met iets nieuws te verzinnen.

 

2. Lezen

We kunnen misschien niet naar de bibliotheek, maar je hebt vast nog wel een paar boeken liggen die je kinderen nog niet hebben gelezen. Je kunt ook vrienden of familie vragen of ze nog iets hebben liggen. Als je in het bezit bent van een e-reader is het al helemaal ideaal. Dan is de keuze uit boeken eindeloos.

 

via GIPHY

3. Hutten bouwen

Wat is nou leuker dan je ‘eigen mini-huis’ bouwen? Tenminste, vroeger vonden wij dit ge-wel-dig! Van de keukentafel maakte je je eigen plek en als mama of papa lief was, mochten ze ook jouw huis binnentreden. Zoek een paar lakens of dekens bij elkaar en haal de tuinkussens uit de schuur. Tijd om te bouwen!

4. Nieuwe dingen leren

Het leren van nieuwe dingen zorgt voor uitdagende prikkels. Ben jij zelf muzikaal? Dan kun je ze misschien helpen met het leren bespelen van instrument. Niet zo muzikaal aangelegd of heb je even geen tijd? Dan kan je altijd een tutorial opzoeken. Verder bestaan er ontzettend veel leuke dingen zoals de lessen van bioloog Freek Vonk, de taalcursussen van LOI Kidzz en de Klokhuis Masterclass. Hier zijn je kinderen wel even zoet mee.

5. Sporten

Is jouw zoon of dochter normaal gesproken actief? Dan heeft je kind geluk. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband, maar alleen buiten. Tijd dat ze een frisse neus gaan halen dus. Is jouw kind meer een binnenblijver, maar wel gek op dansen? Dan kun je hem of haar ook deze dansles van Kinderen voor Kinderen laten volgen. 

via GIPHY

6. Spelletjes spelen

Op de computer, iPad, Playstation, Wii, Xbox of gewoon een bordspelletje met het hele gezin. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt zelfs een heus spelletjestoernooi houden, zo lang je je maar aan de coronaregels houdt. We gaan de kerstvakantie in, dus tijd hebben de kinderen wel. Nu jij nog…

 

7. Thuisbioscoop

Tover je huis om tot een ware thuisbioscoop. Zoek een paar goede films uit en zorg voor popcorn en een glaasje fris. Je creëert de ultieme bioscoopervaring door de woonkamer af te schermen met enkele lakens. Gordijnen dicht en licht uit! Sshht… de film begint al!

 

via GIPHY

Lees ook: Thuiswerken combineren met je kinderen: zo deel je je tijd in