Eten klaar: hoe krijg je je kinderen aan tafel en hoe houd je ze ook aan tafel?

Kinderen door Sanne

Hè hè, na driehonderd keer roepen heb je je kinderen eindelijk aan tafel gekregen en dan begint de volgende uitdaging: hoe houd je ze ook aan tafel? Je dochtertje moet haar ‘bruine beer hebben', ‘even plassen’ of ze heeft ‘ineens geen honger meer’. Ja, kinderen aan tafel krijgen en houden is lastig, maar met deze tips gaat het je zeker lukken.

kinderen aan tafel krijgen en houden

Lees ook: Waarom het oké is als je geen kinderen wilt

Belangrijk om te weten…

Een kind is niet zomaar ‘een slechte eter’. Opvoeding speelt een grote rol. Ouders hebben vaak het idee dat ze alles hebben geprobeerd en dat niets meer helpt, maar daar ligt nou juist het probleem. Doordat je als ouder de ene keer streng bent en dan weer positief, raakt je kind in de war. Het continu switchen tussen dreigen of belonen gaat niet helpen. Het beste wat je kan doen is structuur aanbrengen en je daaraan vasthouden. Verander niet (zomaar) van methode.

Breng structuur

Zorg dat je kind weet wanneer het tijd is voor het ontbijt, lunch en diner. Regelmaat zorgt voor rust. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een vaste dag voor patat of pannenkoeken in te stellen. Op deze manier heeft je kind altijd één dag in de week een maaltijd waar hij of zij naar kan uitkijken. Zo voorkom je ook iedere avond gezeur om patat, pizza of pannenkoeken, er is immers een vaste dag voor.

via GIPHY

Kondig het eten ruim van tevoren aan

Grote kans dat je kind druk is met spelen op het moment dat het etenstijd is. Het beste wat je kunt doen, is het tijdig aan te kondigen. Vertel dat je bijna klaar bent met koken, zo kan je kind zich hier rustig op voorbereiden en staat hij of zij niet voor verrassingen.

Geef ze een keus en taak

Kinderen willen het gevoel krijgen dat ze een keus hebben over wat er ’s avonds op tafel komt te staan. Laat ze kiezen tussen pasta, rijst of aardappels en geef ze vervolgens keuze tussen twee verschillende groentes. Zo krijg jij achteraf aan tafel niet te horen dat ze dit ‘niet willen eten of niet lekker vinden’. Ze hebben er zelf voor gekozen. Daarnaast is het belangrijk om je kinderen een taak te geven. De één zorgt ervoor dat de tafel gedekt wordt en de andere ruimt af. Zo leer je je kind verantwoordelijkheid te nemen, maar wees er wel van bewust dat je ze deze dingen moet uitleggen. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je kind meteen alles kan. Help hem of haar bij de taak, maar niet te veel: geef je kind ook ruimte om het zelf te ontdekken.

via GIPHY

Houd het gezellig

Tijdens het eten moet er ruimte zijn voor een gezellig gesprek of een leuk spelletje zoals: ‘ik zie wat jij niet ziet’. Begin niet over slechte cijfers of een rommelige kamer. Dit is niet het juiste moment. Wanneer je dit doet zullen je kinderen samen eten koppelen aan ‘serieuze gesprekken’. Je kunt hier beter een ander moment van de dag voor kiezen.

Zorg voor een passende stoel

Een passende stoel? Wat is dat eigenlijk? Het is een stoel waarbij je kind met zijn rug tegen de leuning kan leunen en met zijn voeten op een plankje kan steunen. Kinderen gaan wiebelen en vervelend doen wanneer ze niet genoeg steun ervaren.

via GIPHY

Zorg voor voldoende beweging, maar put ze niet uit

Veel kinderen vinden het lastig om stil aan tafel te zitten, zeker bij het avondeten, want deze maaltijd duurt gemiddeld langer. Laat je kinderen daarom genoeg bewegen voordat ze aan tafel gaan, maar pas op dat ze niet te vermoeid raken. Daarnaast kun je je kind een kleine taak tussen het eten door geven, bijvoorbeeld de glazen bijvullen met water. Zo heeft je kind tussendoor even wat beweging en kan hij of zij daarna weer rustig verder eten.

In een restaurant

Wanneer de restaurants weer gaan, zul je vast weleens met je kiddo's een hapje buiten de deur willen eten. Dan kun je ze het beste een tour geven door het restaurant voordat je aan tafel schuift. Kinderen willen namelijk alles ontdekken en door dit voor het eten te doen, loop je minder risico dat ze zomaar van tafel weglopen. Wanneer je weer aan tafel gaat zitten, bespreek je het volgende moment wanneer ze weer van tafel mogen. Oh, en niet te vergeten: kies alsjeblieft een kindvriendelijk restaurant met bijvoorbeeld een speelhoek. Zo heeft je kind niet alleen gezelschap van andere kinderen, maar ‘belast’ je verder ook geen andere mensen als jouw kind het op schreeuwen zet. Je fancy restaurant met een diner for two moet maar even wachten totdat je een oppas hebt gevonden.

via GIPHY

Lees ook: 7 manieren om je kinderen te vermaken tijdens de lockdown