Heftig: actrice Tjitske Reidinga meerdere keren geopereerd aan blaaskanker

Celebs door Jeanine

In een serie spelen over je worsteling met kanker terwijl je er zelf tegen hebt gevochten. Tjitske Reidinga (48) kan er inmiddels over meepraten. In een interview met Blendle doet de actrice een boekje over de ziekte, die zes jaar geleden bij haar werd ontdekt. Al die jaren heeft ze het verzwegen voor de media. Nu is de actrice er, mede door haar nieuwe serie, klaar voor om erover te vertellen. 

Tjitske Reidinga blaaskanker

Lees ook: Dit zijn de twee nieuwe kandidaten van het Big Brother-huis!

Diagnose

Alleen haar naaste kring wist ervan af. Zes jaar geleden werd bij de actrice de diagnose blaaskanker vastgesteld. In het interview geeft Tjitske aan er vrij rustig in te hebben gestaan. "Er was geen sprake van paniek, ik vond het vooral onwerkelijk. Ook omdat ik me helemaal niet ziek voelde. Daardoor duurt het behoorlijk lang totdat het besef werkelijk landt en impact krijgt: er zit iets in mijn lichaam dat daar niet hoort. Dat moet weg,” laat de actrice weten.

Goede afloop

Ze ontdekte de ziekte in een vroeg stadium en twijfelde daarom niet echt aan een goede afloop. “Evengoed is het dan bijzonder pittig en mentaal moeilijk. De wetenschap dat je ziek bent en de behandelingen, de narcose, ik ben wel vier, vijf keer geopereerd. Nou ben ik wel wat gewend: ik heb in mijn leven veel in ziekenhuizen gelegen. Daardoor heb ik een groot vertrouwen in het personeel, ik heb respect voor hen en hun werk.” De controles, die ze ieder halfjaar nog moet doorstaan, komen gelukkig steeds terug met positief nieuws.

Werken

Voor de camera staan terwijl er alweer een ziekenhuisopname op de planning staat. Tjitske besloot om, ondanks de ziekte, zoveel mogelijk door te werken. Het vasthouden aan de normale dagelijkse gang van zaken en het creëren van afleiding hielp haar er juist doorheen. Haar collega’s wisten daarom wel af van de ziekte; de pers daarentegen niet. "Ik wilde er geen aandacht voor, ik wilde vooral beter worden. Nu vertel ik er wel over omdat het alweer een aantal jaar geleden is – en ook vanwege deze serie.”

De K van Karlijn

De serie waar Tjitske het over heeft, gaat over haar nieuwe rol in De K van Karlijn. In de komische dramaserie speelt ze Karlijn, een vrouw die zelf de diagnose borstkanker krijgt. Door haar eigen verleden met kanker weet Tjitske maar al te goed waar haar personage doorheen gaat. Hoewel het al een tijd geleden is, viel de rol haar toch best zwaar. Wekenlang verdiepte ze zich in haar personage en ervoer ze opnieuw het proces rondom de ziekte. “Haar personage ligt vrij dicht bij mezelf en hoe ik reageer, en voor deze serie was ik toch weer negen of tien weken bezig met ziek zijn. Compleet met in de MRI liggen en bestralingsscènes. Zwaar.”

Kijken

Benieuwd geworden naar de nieuwe serie? Vanaf 6 januari kun je De K van Karlijn iedere woensdagavond om 20.30 uur bekijken op NET5.

Beeld: BrunoPress

Lees ook: Gespot: ‘Emma Stone verwacht haar eerste kindje’