Huh? Red velvet is eigenlijk geen smaak

Eten door Jeanine

Van brownies tot pepernoten: je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig een red velvet variant van. De rode lekkernijen zijn favoriet bij veel zoetekauwen. Maar wat is ‘red velvet’ eigenlijk? Is het wel een smaak?

Red velvet smaak

Lees ook: Recept: vegan appeltaart met plantaardige slagroom

Hemelse combinatie

Word jij ook zo blij als er red velvet brownies of cake op het menu staan? Het water loopt ons in de mond als we alleen al denken aan die hemelse combinatie van roomkaas en cacaopoeder. De ingrediënten van red velvet cakes zijn niet eens zo bijzonder: met eieren, karnemelk, bloem, suiker, boter, azijn, roomkaas en cacaopoeder kom je al een heel eind. Waar komt dan eigenlijk die rode kleur vandaan?

Fluweelachtige textuur

Red velvet slaat in dit geval op de textuur en de kleur van de baksels. Een red velvet-smaak bestaat dus eigenlijk niet. De lekkernij heeft haar naam te danken aan de fluweelachtige structuur die het door de ingrediënten krijgt. De combinatie van azijn, bakpoeder en karnemelk veroorzaakt een bepaalde reactie, met een velvet-achtig resultaat. Aha!

Rode kleur

Vroeger zat er een stofje in cacao dat reageerde op de ingrediënten die werden gebruikt. Deze reactie zorgde ervoor dat de cacao rood uitsloeg. Door wat cacao te gebruiken in het beslag, kregen de bakels ook een rode kleur. Tegenwoordig wordt onze cacao wat meer bewerkt en heeft het de lichtbruine kleur die we allemaal kennen. Daarom wordt er vaak bietensap of kleurstof gebruikt om de velvetcake toch die bekende, rode kleur te geven. Zo leer je nog eens wat!

Beeld: iStock

Lees ook: Deze bijzondere shotjes wil je proeven