Een bevalling opwekken: dit zijn de 6 manieren

Mama door Sarah

Als je hoogzwanger bent en bijna uitgerekend, is het logisch dat je niet kan wachten om te bevallen. Het liefst wil je je kleintje zo snel mogelijk kunnen zien en vasthouden. Om dat proces sneller te laten gaan, zijn er verschillende manieren die jouw bevalling op natuurlijke wijze zouden kunnen opwekken. 

Lees ook: Feit of fabel: tijdens je zwangerschap moet je eten voor twee

1. Sporten

Beweging schijnt een van de beste manieren te zijn om het bevallingsproces op natuurlijke wijze te versnellen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan lopen en een lekkere wandeling maken. Sporten is een populaire manier om te bevallen natuurlijk op te wekken. Door de stimulering van de zwaartekracht zou de baby lager in de bekken komen, waardoor de bevalling sneller zou kunnen beginnen. 

2. Tepelstimulatie

Huh? Ja, je leest het goed. Het rollen van de tepels tussen de vingers zou ervoor kunnen zorgen dat jouw baby’tje sneller ter wereld komt. Dit komt omdat tijdens tepelstimulatie het stofje oxytocine vrijkomt, wat doktoren ook wel in synthetische vorm gebruiken om bevallingen op te wekken. Ook kan je een borst pomp of een warm kompres gebruiken. Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen die elke dag regelmatig hun tepels stimuleren meer kans hebben om sneller te bevallen dan vrouwen die dit niet doen.  

3. Acupunctuur en acupressuur

Het klinkt misschien eigenaardig, maar door het plaatsen van naalden op bepaalde drukpunten in je lichaam zou je wellicht eerder kunnen bevallen. Geen fan van naalden? Dan kan je ook acupressuur proberen. Hierbij plaats je met vingers op specifieke punten in je lichaam waardoor je druk uitoefent op bepaalde spieren. Het schijnt dat accupunctuur en acupressuur de baarmoederhals zouden ontspannen, waardoor je mogelijk eerder een bevalling opwekt.  

4. Seks

Een vrijpartij zou zomaar eens je bevalling kunnen opwekken, en daar zouden meerdere redenen voor zijn. Ten eerste komt er tijdens seks het stofje oxytocine vrij, net als bij tepelstimulering. Ook kan het sperma van de man, dat prostaglandine hormonen bevat, ervoor zorgen dat de baarmoederhals klaargemaakt wordt voor de bevalling. Daarnaast kan het vrouwelijk orgasme ervoor zorgen dat de baarmoeder zich samentrekt, waardoor de bevalling sneller in gang gezet kan worden.

5. Castorolie

Het drinken van castorolie zou ervoor kunnen zorgen dat het hormoon prostaglandine gestimuleerd wordt, wat de baarmoeder klaar zou maken voor het bevallen. Hiervoor zou je 28 tot 56 gram castor olie moeten drinken. Het wordt hierbij wel aangeraden om dit onder supervisie van een arts of een verloskundige te doen; te veel drinken kan namelijk ongezond zijn. 

6. Pittig eten

Liefhebbers van pittige gerechten kunnen hun hart ophalen bij deze tip. Wil jij een bevalling opwekken? Spicy food it is. Dit is te danken aan het feit dat pittig eten de darmen prikkelen, waardoor het mogelijk ook de baarmoeder stimuleert. Dus bestel je favoriete pittig gerecht of breng je avondeten op smaak met wat extra peper en wie weet wek jij zo je bevalling op.  

Let op: dit zijn natuurlijke manieren die er mogelijk voor kunnen zorgen dat de bevalling sneller opgewekt kan worden; deze zijn gebaseerd op enkele onderzoeken en ervaringen en geven geen conclusieve garanties. Bespreek met jouw arts de mogelijke risico’s en geschikte opties.    

Bron 

Lees ook: Zwangerschapsmasker: wat is het en wat kun je ertegen doen?