Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Niet alleen voor oma’s: de beste tips om te beginnen met borduren

Steeds meer trends van vroeger maken een comeback. Zo ook borduren. Je kent het misschien wel van je oma. In een handomdraai maakte ze de meest prachtige creaties met een naald en garen. Het leek wel magie, terwijl het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. In tegendeel, het is juist hartstikke leuk en een prima tijdverdrijf voor een regenachtige zondagmiddag. Haal het garen maar in huis, want met deze tips leer jij zo om te borduren.

Borduren voor beginners

Lees ook: 25x speelgoed van vroeger

Borduren op je eigen shirt

Je oma werd handvaardigheden als borduren, naaien en breien met de paplepel ingegoten. Onze generatie daarentegen weet zich geen raad met een gaatje in een kledingstuk. Niet alleen is het praktisch om borduren te leren, ook kun je zelf de mooiste creaties maken. Die shirts met toffe quotes en bloemen eorp kun je uit je wishlist gooien, want die kun je straks zelf maken!

In het begin zal je vooral veel moeten leren en oefenen, want hoe moet je beginnen? En welke steken zijn er allemaal? Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je de zelf prachtige woorden en patronen borduren. Pak er een lekker kopje thee (of een goed glas wijn) bij, want met borduren kun je jezelf uren vermaken! Alleen al de filmpjes zijn ultiem satisfying...

Wat heb je nodig?

Er zijn allerlei manieren waarop je kunt borduren, maar de kruissteek is toch wel het makkelijkst als je net begint. Daarvoor heb je stof met gaatjes nodig, een borduurring en een naald met een ronde punt. Met behulp van de borduurring kun je de stof waarop je wilt borduren strak spannen. Zo voorkom je dat je per ongeluk op de verkeerde plek begint of de stof wegglijdt.

Daarnaast is een borduurschaartje ook heel handig en mag een setje garen natuurlijk niet ontbreken. Als je een pakket met patroon koopt, zitten de juiste kleuren garen daar al bij. Ga je zelf aan de slag? Duik eens een hobbywinkel of Action in en haal allerlei leuke kleuren garen in huis. Vergeet vooral de basiskleuren zoals wit en zwart niet, want die ga je nog veel gebruiken.

Je shoppinglijstje bestaat dus uit:

  • Borduurring
  • Stof met gaatjes
  • Setje garen (gekleurd, zwart en wit)
  • Naald met ronde punt
  • Borduurschaartje
  • Optioneel: een starterskit borduren
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door marjan pahlavan (@marjan.abbasy) op

Gebruik een (eigen) patroon

Uit de losse pols iets borduren is vragen om moeilijkheden als je net begint. Teken met potlood lichtjes de letters of het patroon op de stof. Er zijn zelfs pennen te koop waarbij de inkt verdwijnt als je er met de strijkbout overheen gaat. Begin makkelijk, dan verlies je minder snel de moed als het even tegenzit.

Heb je geen idee wat je wil borduren? Gelukkig zijn er online honderden patronen te vinden om je op weg te helpen. Je kunt natuurlijk ook een borduurpakket kopen om het nog wat makkelijker voor jezelf te maken. Dan heb je meteen alles wat je nodig hebt in huis.

Begin met een kruissteek

Als je creatie to be eenmaal op de stof staat, wordt het tijd om de draadjes uit elkaar te halen. Eén streng garen bestaat namelijk uit meerdere draden. Per keer heb je maar twee draadjes nodig, dus haal ze eerst voorzichtig uit elkaar voordat je begint. Vervolgens steek je beide uiteinden van de draadjes door het oog van je naald.

Vouw de stof waarop je wilt borduren zowel in de breedte als in de lengte dubbel om het midden van de stof te vinden. Dit is waar alle vier lijnen elkaar kruisen. Maak vervolgens een begin in het midden van de stof door de naad van onderaf naar boven te steken en knoop de uiteindes aan de onderkant vast. In de stof zitten hokjes die je kunt volgen. Doordat jouw patroon op de hokjes staat, weet je precies tot waar je in moet steken en waar je moet stoppen.

Afwerken

De begin- en einddraadjes werk je weg onder de nieuwe steken. Je kunt de borduurring afwerken met een rijgsteek of door de rand van de stof vast te lijmen aan de borduurring.

Wees niet te bang om te beginnen

Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar bij borduren geldt vooral dat je gewoon moet beginnen. Het kan wel helpen als je een visueel voorbeeld hebt. Op YouTube vind je genoeg tutorials die het allemaal een stuk duidelijker maken. Pas door het echt te doen, ga je leren hoe alles in elkaar steekt en wat voor jou het beste werkt. Pak een oud kussensloop of T-shirt en een vrolijke kleur garen en let’s go!

Lees ook: Snoozen is slecht voor je: feit of fabel?