Lifestyle
Lifestyle

Deze 8 dingen zijn typisch Nederlands

Wij Nederlanders zijn een typisch volk. Er zijn namelijk een aantal gewoontes die wij doodnormaal vinden, maar waar niet-Nederlanders werkelijk waar niets van begrijpen. Wedden dat jij deze oer-Hollandse dingen ook doet?

Amsterdam typisch Nederlands Unsplash Frans Ruiter

Lees ook: 4 x Dit doe je elke dag en het is erg ongezond

1. De verjaardagskring

Bij binnenkomst staat de kring met stoelen al klaar. Je gaat de kring af en geeft iedereen een hand en zegt: "Gefeliciteerd met... Ik ben...". En dat wel twintig keer. Terwijl je plaatsneemt in een kring zit drink je namens de jarige job of jet een kopje Senseo-koffie en een eet je stuk appeltaart of slagroomgebak. Om vervolgens in de middag over te gaan naar blokjes kaas, plakjes worst en borrelnootjes. Uiteraard nog steeds opgesteld in een gezellige kring. Hoe meer visite, hoe beperkter je sociale contact. Op een gegeven moment kunt alleen met je linker of re. Eén voordeel aan de corona-crisis: dat eindeloze handengeschud is verleden tijd.

2. Kalender in de wc

Buiten Nederland is de toilet een plek om je van je behoeften te ontdoen, maar Nederlanders is het veel meer dan dat. Het is namelijk ook de plek om je even terug te trekken en jezelf te herinneren aan belangrijke data die eraan komen, zoals de verjaardagen van je vrienden, verre familieleden en die ene collega waarvan je zijn achternaam eigenlijk niet meer weet. Mocht je daarna niet uitgelezen zijn, dan is er nog altijd de stapel Donald Ducks, Libelles en LINDA's waar iedereens poepbacteriën opzitten. Lekker fris.

3. Ontbijten met snoep

Mensen die niet in Nederland wonen verbazen zich er elke keer weer over het feit dat wij Nederlanders gewend zijn om met chocola, ofwel hagelslag, te ontbijten. En niet alleen hagelslag: denk ook maar eens aan fruithagel, vlokken en muisjes. Tja, eigenlijk kan je zeggen dat ontbijten met snoep een normaalste zaak van de wereld voor ons is. 

4. Overal naartoe fietsen

Overal met de fiets naartoe gaan is ook iets typisch Nederlands. Hoewel er in andere landen genoeg gefietsen wordt, is Nederland de absolute koploper en wordt hier vrijwel alles met de fiets gedaan. Hittegolf? Met de fiets. Regent het? Met de fiets. Waait het? Met de fiets. Code oranje en moeten de kinderen naar school? Juist, met een regenjas aan op de (bak)fiets.

5. Tikkie

Dat wij Nederlanders over het algemeen wat voorzichtiger met geld zijn, is natuurlijk geen verrassing. Zo ook is een app als Tikkie een typisch Nederlands iets. Want o wee als je ook maar een cent te veel betaalt voor een gerecht of drankje die jij niet eens had uitgekozen. 

6. Overal eerst een afspraak voor maken

Spontaan langskomen, of nog beter, onverwachts een extra gast aan tafel? Zo werkt dat natuurlijk niet. In Nederland werken we met systemen, want, die systemen die werken nou eenmaal. Daarom maak je afspraken met anderen. Op deze manier weet je precies wat je wanneer hebt en weet iedereen waar die aantoe is. 

7. Prakken

Eten prakken is iets wat wij Nederlanders maar al te graag doen. En niet alleen voor de kleintjes. Van stamppot tot aan aardappelpuree (met kuiltje voor de jus!): we prakken er met z’n allen een hoop op los. Italianen zouden hun hart vasthouden, maar een verwarmend prakkie is soms alles wat je nodig hebt na een lange, gure dag. 

8. Klagen over het weer

Is het je wel eens opgevallen hoeveel wij met z’n allen klagen over het weer? Waar het voor ons het soms bijna een dagelijks gebruik lijkt te zijn, is het een onderwerp dat in andere culturen niet dagelijks met iedereen rigoreus besproken wordt. Het regent in ons kikkerlandje ook echt wel veel, dus soms mogen we best een beetje klagen, toch? En als het heet is, dan is het ook weer niet goed.

via GIPHY

Lees ook: Funny! Zo vaak komt jouw achternaam voor in de wereld