Zo mooi is een eclectisch interieur: tips en inspiratie

Wonen door Chloe

2019 was het jaar van het Scandinavische interieur en dit jaar horen we weer een nieuwe term rondgaan: een eclectisch interieur. Misschien ken je het al of misschien heb je nog nooit van deze nieuwe interieurstijl gehoord. Hoe dan ook, wat het precies is en hoe jij je huis eclectisch kan inrichten vind je hier.

eclectisch interieurLees ook: De leukste IKEA-items in de sale!

Een eclectisch interieur

Het klinkt wel heel interessant, maar wat houdt een eclectisch interieur nou eigenlijk in? Het belangrijkste bij een eclectisch interieur is dat het gebaseerd is op jouw en je smaak en dat het bestaat uit accessoires van verschillende ontwerpperiodes. Een vloerkleed van oma kan dus prima een nieuw leven leiden naast je splinternieuwe bank. En het leukste aan dit interieur is dat je lekker buiten de lijntjes mag kleuren. Mix dus vooral verschillende stijlen, materialen en texturen. Zolang het maar jouw persoonlijkheid uitstraalt zit je goed.

Tips en inspiratie

De basics

We beginnen natuurlijk bij de basis: de muren en je plafond. Meestal zijn deze wit bij een eclectisch interieur. Op deze manier kun je de ruimte vullen met je verschillende soorten stijlen en kleuren. Natuurlijk kan je ook kiezen voor gekleurde muren, maar bedenk dan van tevoren goed waar je de ruimte mee wilt vullen. Anders wordt de ruimte te druk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bohosław Polskę całą! (@polishboho) op

Mix oud met nieuw

Vintage is natuurlijk al helemaal in, maar bij een eclectisch interieur mag je hier helemaal mee los gaan. Je kan prima wat retro meubels combineren met wat strakke nieuwe spullen. Op deze manier krijg je een karakteristieke ruimte met een moderne touch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Elisah Jacobs | INTERIORJUNKIE (@interiorjunkiecom) op

 

Personalizing

Zoals eerder al gezegd is het belangrijkste bij een eclectisch interieur dat het jouw persoonlijkheid uitstraalt. Laat je creativiteit dus gaan en geef jouw persoonlijkheid een eigen plekje. Plaats bijvoorbeeld leuke souvenirs die je door de jaren hebt verzameld een speciale plek of maat een mooi hoekje voor je platen, boeken of tijdschriften. Je weet in ieder geval zeker dat je interieur op deze manier uniek is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door yukiko_athome (@yukiko_athome) op

 

Alles anders

Nog iets wat deze interieurstijl fantastisch maakt is dat niets op elkaar hoeft te lijken. Vier dezelfde eetkamerstoelen is nergens voor nodig. Je kan gewoon kiezen voor verschillende stoelen, kleuren en materialen. Doordat niets hetzelfde is lijkt het toch nog een geheel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Nice Stuff Collector (@theobert_pot) op

 

Druk maar netjes

Aangezien deze stijl nogal snel chaotisch kan ogen, wil je natuurlijk niet onnodig nog meer troep rond hebben slingeren. Zorg er daarom voor dat al je spulletjes verder netjes zijn opgeruimd. Zorg dus voor voldoende opbergruimte doormiddel van (vintage) kasten of opbergmanden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mariëtte | Interior& Lifestyle (@jets_homeandlife) op

 

Samenhang

Ondanks dat een eclectisch interieur nu een beetje klinkt als een bij elkaar geraapt zooitje, moet er wel enige samenhang zijn. Dit kan je makkelijk doen door één centrale kleur of vorm te kiezen die je vaker terug laat komen. Dit hoeft niet in grote maten, want je kan ook kiezen voor het terug laten komen van accenten in accessoires. Op deze manier wordt je interieur toch één geheel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Nice Stuff Collector (@theobert_pot) op

 

Lees ook: 10 x interieurinspiratie voor een klein balkon