Deze kinderboeken hebben we vroeger allemaal honderd keer gelezen

Vrije tijd door Kim

Als er één ding is waar je direct een warm nostalgisch gevoel van krijgt, zijn het wel kinderboeken. Klassiekers als Jip en Janneke en Pippi Langkous ken je natuurlijk, maar herinner je je nog de Hoe overleef ik-serie, The Baby-Sitters Club en De Olijke Tweeling? Dit zijn 10 boeken die jij vast en zeker hebt verslonden als kind! 

kinderboeken

Lees ook: 11 MTV-programma's uit de 00s die je vergeten was

1. Alles van Jacques Vriens

De naam Jacques Vriens doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar we weten zeker dat jij als kleine uk één van zijn boeken in je handen hebt gehad. Misschien herken je: Die rotschool met die fijne klas, Achtste groepers huilen niet, Meester Jaap, De school is weg, Dag, Sinterklaasje of Oorlogsgeheimen?

2. Hoe overleef ik...

... de brugklas, een gebroken hart, mijn ouders, mezelf, et cetera et cetera. De succesvolle boekenserie Hoe overleef ik... werd geschreven door Francine Oomen. Het volgde het chaotische leven van de brutale en onzekere puber Rosa, haar vriendje Neuz, haar beste vriendin Ezzie, haar moeder Heleen en natuurlijk haar stiefvader Apenbil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kinderboekencarrousel (@kinderboekencarrousel) op

3. De schippers van de Kameleon

Deze 69(!) -delige boekenserie kent iedereen wel. De eeneiige Friese tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer zijn dol op kattenkwaad uithalen en met hun bootje ‘de Kameleon’ beleefden zij allerlei avonturen in Lenten. In 2003 is een van de boeken verfilmd. Later volgde ook een tweede film.

4. De Olijke Tweeling

Nog een populaire fictieve tweeling is Ellis en Thelma Bongers, bekend als De Olijke Tweeling. De boekenreeks bestaat uit 40 delen, waarvan het eerste boek al tientallen keren is herdrukt. Na het overlijden van schrijfster Arja Peeters werd de serie voortgezet door andere auteurs. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ★Boekenspinsels Marinda★ (@boekenspinsels) op

5. Pinkeltje

Ook deze serie heeft meerdere delen, 34 om precies te zijn! Pinkeltje Witbaard staat bekend om zijn blauwe puntmutsje en zijn witte baard. Verder had hij een rood hemdje aan met daaronder een blauw broekje. Pinkeltje is zo groot als je pink en door zijn lengte belandt hij elke keer weer in gekke situaties.

6. The Baby-Sitters Club

Reken er maar op dat elk tienermeisje dat in de jaren 80 en 90 opgroeide The Baby-Sitters Club in haar boekenkast had liggen. De serie telt meer dan 40 delen en heeft wereldwijd 176 miljoen kopieën verkocht. De serie draait om de typische tienerproblemen van een clubje oppassers die zichzelf The Baby-Sitters Club noemen.

We hebben goed nieuws als jij fan was van de boekenserie. Netflix brengt 3 juli een serie uit die gebaseerd is op de boeken.

7. Pietje Bell

Pietje werkt zichzelf vaak in de nesten, doordat hij maar al te graag iedereen wil helpen. Zijn moeder wil dat vader Pieter strenger wordt voor zijn zoon. Maar eigenlijk kan hij er alleen maar om lachen. Pietje Bell is ook verfilmd en werd ook een groot succes.

8. Floddertje

Nog een pareltje van Annie M.G. Schmidt: welke kind heeft niet gedroomd van de avonturen die de onhandige Floddertje beleefde? Te veel zeep in het bad gooien waardoor het dorp werd overstroomd door zeepsop of naar de kapper gaan en terugkomen met een fris, kaal koppie. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door seda akipek (@seda.akipek) op

 

9. Jip en Janneke

Ook dit boek van Annie M.G. Schmidt kon natuurlijk niet ontbreken. Jip en Janneke staat vol met korte simpele verhaaltjes over buurkinderen Jip en Janneke zijn buurkinderen. En vergeet hond Takkie en poes Siepie niet! Er zijn ondertussen 13 boeken van Jip en Janneke uitgebracht. Bij de HEMA vind je ook boekjes, knuffels en ander speelgoed van Jip en Janneke.

10. Pippi Langkous

Ze staat vooral bekend om haar rode haar met vlechtjes. Pippi woont samen met haar aapje Meneer Nilsson en haar paard Witje in Villa Kakelbont. Haar moeder leeft niet meer en haar vader is kapitein. Ondanks dat beleeft Pippi de gekste avonturen samen met haar twee vrienden Annika en Tommy. Er zijn hier ook verschillende series en films van uitgebracht. Kun jij het intro nog meezingen?

Lees ook: Modetrends uit de 00s waar we nu van in de lach schieten