Onderzoek: verschillen in opvoeding nu versus jouw ouders

Kinderen door Redactie Ze.nl

"Ik ga het echt anders doen dan mijn ouders, hoor!" Ja, en dan word je zelf ouder en snap je de keuzes die je ouders maakten in hun opvoeding opeens veel beter. Uit onderzoek blijkt dat de opvoeding tussen ouders van nu en opa's en oma's helemaal niet zoveel verschilt.

Lees ook: De draagdoek: terug van weggeweest en hotter dan ooit

Weinig verschillen

Hoewel 57% de opvattingen van hun ouders ouderwets vindt, verschilt de manier van opvoeding tussen beide generaties weinig. Dat blijkt uit onderzoek van Little Steps, het nieuwe merk flesvoeding van Nestlé. Toch krijgen de ouders van nu vaak 'ongevraagd' advies van opa en oma. 

Eten versus schermen

Eén van de punten waar ouders en grootouders het niet over eens zijn is de voeding. Waar ouders van nu extra op gezonde voeding letten, moet men bij opa en oma eten wat de pot schaft. Opa's en oma's hebben een heel ander irritatiepunt. Zij maken zich drukker over het gebruik van schermen. Ze geven aan zich zorgen te maken over de schermtijd op telefoons, tablets en televisies bij hun kleinkinderen.

Rolverdeling

In de rolverdeling zijn wel grote verschillen: 84% van de oma's zeggen zij het overgrote deel van de opvoeding op zich nam. Tegenwoordig is dat ietsje anders, maar hier zijn de meningen wel over verdeeld. Waar 59% van de ondervraagde vaders van nu van mening is dat zij een even groot aandeel in de opvoeding van de kinderen hebben als dat hun partner heeft, zijn hun vrouwen het hier niet mee eens. Daarvan geeft slechts 35% aan dat ze het samen doen en geeft 61% aan dat juist zij het grootste aandeel in de opvoeding van hun kinderen heeft. Opvallend is dat daarin niet zoveel is veranderd ten opzichte van de rolverdeling bij de grootouders, daarin menen de opa's ook vaker dan de oma's dat het aandeel in de opvoeding gelijk verdeeld was. 

Luiers

Ook op het gebied van luiers verschonen blijft de rolverdeling nog vrij traditioneel. Zowel vroeger als nu wordt dit stinkende klusje vooral door de vrouw gedaan. Maar ook hier zien we dat er een verschil is met vroeger, want vroeger was het slechts in 24% van de gevallen gelijk verdeeld en tegenwoordig doet 42% van de ouders het allebei even vaak.

Hoe zit het bij jou met de verschillen tussen jou en je (schoon)ouders?

Lees ook: Elke moeder (to be) moet deze nieuwe Netflix-docuserie over baby's zien!