Van horrorpiet tot badkamerverbod: 5 bizarre tradities over de hele wereld

Reizen door Chloe

Nederland kent vele tradities: Sinterklaas, Koningsdag, Carnaval, je aardappelen prakken, kringverjaardagen en ga zo maar door. Hoewel mensen uit andere landen ook wel raar op zullen kijken van onze tradities, zijn er sommige tradities die wel heel bijzonder zijn. Van demonische piet tot poepverbod: dit zijn meest bijzondere tradities ter wereld.

iStock

Lees ook: Deze 40 ouderwetse scheldwoorden mogen van ons een comeback maken

1. Monkey Buffet – Thailand

Dit festival is ter ere van de apen. Geen feest voor de mens, maar voor de dieren. Tijdens dit feest wordt er zo’n 3.000 kilo groenten en fruit neergelegd waar de apen vervolgens helemaal los kunnen gaan. De apen genieten met volle teugen, maar ook voor de mensen is het een leuk aanzicht.

2. Badkamerverbod – Borneo

Ben je net getrouwd? Dan kan je de eerste drie dagen jullie privacy wel vergeten. Pasgetrouwde stellen krijgen namelijk een badkamerverbod voor drie volle dagen. En niet alleen de badkamer, ook het toilet is verboden terrein. Daarom eten en drinken de newly weds alleen wat ze echt nodig hebben. Tijdens deze drie dagen worden ze in de gaten gehouden door de hele familie. Houden ze het vol? Dan gaat het stel een lang, gelukkig en vruchtbaar huwelijk tegemoet.

3. Krampus – Oostenrijk

Ook in Oostenrijk wordt Sinterklaas gevierd, alleen de Pieten zijn hier vervangen door de Krampussen. En dit figuur ziet er allesbehalve vriendelijk uit. De Krampus is half demoon en half geit. De Sint is er om de kinderen te belonen, en de Krampus om de kinderen te straffen. Met Piet mee in de zak naar Spanje klinkt ineens zo slecht nog niet.

4. Polterabend – Duitsland  

Niks geen vrijgezellenfeest de avond voor je huwelijk. Bij onze oosterburen gaat de dag voor het huwelijk er heel anders aan toe. De familie van het bruidspaar komt samen bij het huis van de verloofden en gooit alles wat breekbaar is kapot, op glas en spiegels na. Zo worden de slechtere tijden in het huwelijk gesymboliseerd. En het wordt leuker, want het bruidspaar mag de troep hierna samen opruimen. Dit staat symbool voor het 'er samen uitkomen'. Wat. Een. Feest.

5. Bloem gooien – Jamaica

Ben je jarig? Dan kan je in Jamaica verwachten dat je gebombardeerd wordt met bloem (niet bloemen!) in plaats van felicitaties. Hier is het traditie om de jarige compleet te bekogelen met het witte poeder. En het liefst zorgen ze dat de jarige job van tevoren nat is gemaakt met water. Zo blijft de bloem in ieder geval goed zitten.

Lees ook: De 14 meest opmerkelijke huwelijkstradities van over de hele wereld