Zo word jij een carrièretijger op de werkvloer

Werk & studie door Sarah

Waan jij je op de werkvloer wel eens als 'Anne Hathaway' pre-make-over in The Devil Wears Prada? En loop je met knikkende knieën naar het bureau van de hoge pief, of ben je iemand die geen 'nee' kan zeggen als je collega's iets van je vragen? Niet voor lang meer. Het is namelijk tijd om je eigen carrièretijger te worden. Dit is hoe jij jezelf én carrière naar een next level brengt. 

Lees ook: 'Help! ik kan niet opschieten met mijn collega'

1. Step up for your rights

Ben je het ergens niet mee eens, weet je diep van binnen dat je nu echt die promotie verdient of moet jij altijd je woorden inslikken als iemand een denegrerende opmerking maakt? No more. Een echte carrièretijger laat van zichzelf horen. Blijf redelijk en vriendelijk, maar kom altijd voor jezelf op. Let er wel op dat je het niet pusht, want als je een onredelijke hoeveelheid flappen eist van je werkgever, kan dit misschien niet al te best voor je uitpakken. Onderhandelen over loon doe je zo.

2. Straal zelfverzekerdheid uit

Hoewel het altijd belangrijk is dat je houding altijd on point is (lees: schouders naar achteren en niet onderuitgezakt lopen of zitten), is een professionele look ook belangrijk. Met een killer outfit waarin jij je je goed voelt, straal je automatisch confidence uit. Of je nou op hakken loopt of stoere sneakers. Het is 2020, mensen. 

3. Vind werk wat je leuk vindt

Het is belangrijk om een baan te hebben die je leuk vindt. Als je het leuk vindt, ben je er vaak ook een stuk beter in, heb je meer motivatie en ben je gelukkiger als je elke ochtend naar werk gaat. Je hebt immers talenten en bruikbare vaardigheden, en het zou zonde zijn als deze niet benut zouden worden. Ook het werken in een leuke en positieve omgeving is belangrijk, want zo kan jij het beste uit jezelf en uit anderen halen. 

4. Maak doelen voor jezelf

Door zowel persoonlijke als career goals op te stellen, weet je waar je het voor doet, ook in tijden als het even niet zo lekker gaat. Je bent gemotiveerder en weet waar je naartoe groeit, zodat je je focust op hoe je het beste uit jezelf kan halen om te worden wie jij wilt zijn. Daarbij kan je bewust je ontwikkelingen tracken en geeft het voldoening als je elke keer een stapje dichterbij je doel komt. Check daarom ook hoe je een structuurfunctie wordt.

5. Toon toewijding

Doe je best bij elke taak die je doet. Ook als je een taakje hebt wat minder leuk is, is het goed om je hieroverheen te zetten en gewoon the dirty job te doen met een glimlach op. Zo gaat het niet alleen makkelijker, ook leer je hier misschien nog wel wat van. Een echte 'boss' is een harde werker en doet wat gedaan moet worden.

6. Vind je voorbeelden

Zoek inspiratie bij vrouwen die echte voorbeelden zijn op carrièregebied. Van zakenvrouwen aan de top en mensenrechtenactivisten, tot aan kunstenaars en wetenschappers: kijk naar deze vrouw op met de gedachte sterker en beter te worden. Bekijk hun interviews of lees hun boeken om erachter te komen hoe zij gegroeid zijn, en neem handige elementen mee in je eigen gedrag. Beter goed gejat, dan slecht verzonnen, zeggen ze altijd. 

Lees ook: Seksisme: wanneer is iets seksistisch?