Emma Matras review versus Matt Sleeps - Ze’s Matrassentest

(Web)shops door Redactie Ze.nl

Het is tijd voor Ze’s Matrassentest: Emma Matras review versus Matt Sleeps! Het is het ultieme horrorscenario, op zaterdagmiddag naar een drukke woonboulevard voor een nieuw matras. Met je kleren aan lig je op je rug op een matras, terwijl de verkoper je aan het voeteneinde verwachtingsvol aankijkt. Gelukkig is dit nu verleden tijd, want tegenwoordig kun je online een nieuw matras bestellen en er zelfs een aantal maanden op proefslapen. In deze review vergelijken we de twee grootste spelers op het gebied van online matrassen in Nederland: Emma matras review versus Matt Sleeps review. Wil jij een online matras bestellen, maar weet je nog niet waar? Lees dan snel onze Matt Sleeps versus Emma Matras review en check welke als beste uit de test kwam. 

emma matras review

Emma matras review versus Matt matras 

Zowel het Emma matras als Matt matras zijn gemaakt van koudschuim. Het Emma Matras telt drie lagen en Matt Sleeps vier lagen. Zonder al te technisch te worden, wordt de kwaliteit van een matras uitgedrukt in Soortelijk Gewicht (SG), ook wel densiteit genoemd. In het kort wordt met deze waarden bedoeld hoeveel schuim er per vierkante meter gebruikt is. Bij een lage waarde is meer lucht dan schuim gebruikt. Je kan je voorstellen dat schuimen met een lage densiteit minder lang mee gaan dan schuimen met een hogere densiteit. De hoogte van het SG geeft dus een goede indicatie van de duurzaamheid van het matras. Zo voorkom je dat je straks wel een comfortabel matras hebt maar na 2 jaar al in een kuil ligt.

Hieronder zie je de opbouw van beide matrassen, je ziet hier dat het Matt matras in bijna alle lagen  een hogere densiteit gebruikt dan Emma. 

Emma matras review: 

 • 1cm polyester
 • 4cm Normaal schuim SG40 
 • 4cm Traagschuim SG52 
 • 17cm Koudschuim SG 30. 
 • Bron: Beterbed 

emma matras review

Matt Sleeps review:

 • 1cm Tencel 
 • 4cm Hypersupport SG40 
 • 4cm Traagschuim SG60 
 • 8cm koudschuim zacht (SG40) 
 • 8 cm koudschuim hard (SG40)
 • Bron: matt sleeps

review

De prijs

In deze Matt versus Emma Matras review vergelijken we natuurlijk ook de prijs. Vergeleken met partijen als Auping zijn ze beiden stukken goedkoper. Uiteindelijk bepalen de densiteit, de complexiteit van het product, de kwaliteit van de hoes en het soort schuim de prijs van het product. Hoewel het niet veel scheelt, zijn de matrassen van Emma gemiddeld € 50 duurder dan die van Matt. Waarschijnlijk heeft het prijsverschil ermee te maken dat Emma meer geld uitgeeft aan marketingbudgetten (TV) en ook verkocht wordt bij Beter Bed. Wist je dat beddenwinkels een van de hoogste marges vragen binnen de retail, tot wel 300%! Voordeel hieraan is wel dat je het Emma matras bij een Beter Bed filiaal even kunt testen.

Thuis uitproberen & retour sturen

Beide matrassen kun je thuis uitproberen. Bij Emma is dit 100 dagen en bij Matt 120 dagen. Ook hier komt Matt Sleeps beter uit de test dan de Emma Matras review. Niet goed? Dan stuur je beide matrassen gewoon weer terug. Gebeurt er verder nog iets met die geretourneerde matrassen? Zowel Emma als Matt geeft aan daar druk mee bezig te zijn. Emma doneert zoveel mogelijk geretourneerde matrassen aan goede doelen. Als dit niet kan, dan worden ze gerecycled of gereinigd en onder een B-merk verkocht. Matt maakt geen B-merk van hun matrassen, maar stuurt de retourtjes naar goede doelen of naar retourmatras. Zo heeft Matt laatst een lading retourmatrassen via Kringloopwinkel Rataplan weg gegeven, zoals in de video hieronder te zien.

One size fits all?

In deze Matt Sleeps versus Emma Matras review zoomen we iets verder in op het one size fits all concept van beide matrassen merken. Emma Matras heeft één hardheid die ze one size fits all noemen. Dat is ietwat vreemd, want ieder postuur is anders en een buikslaper wil vaak een harder matras dan een zijslaper. De Matt kun je daarentegen op zes verschillende manieren aanpassen. Je kunt de hardheid dus gewoon thuis veranderen. Dat gaat zo: je ritst de hoes open en draait de verschillende laagjes om, tot je de ideale hardheid hebt gevonden. Daarbij is het ook mogelijk om één helft van een tweepersoonsmatras aan te passen. Dat vinden we toch handig als je partner een harder of zachter matras wil dan jij. 

Duurzaamheid

Ook op het gebied van duurzaamheid hebben we beide matrassen vergeleken. Beiden matrassen geven aan lokaal te produceren, maar alleen in de samenstelling van het Matt matras vinden we duurzame materialen terug. De hoes is namelijk van Tencel, terwijl deze bij Emma van polyester is. Tencel is het enige vezel merk ter wereld met het Europese Ecolabel en wordt gemaakt van eucalyptushout, wat uit duurzaam beheerde bossen komt.

Levering

Beiden matrassen kun je bestellen en thuis laten bezorgen in een compacte doos. Handig & snel, dat is waar het hele concept op gebaseerd is. Toch is het verschil dat je bij Matt zowel de dag en het tijdstip van de bezorging kunt kiezen. Bij Emma kan dit niet en kan een levering wel 3 tot 5 dagen duren. Het is dan maar afwachten welke dag en tijd het wordt. Dit is natuurlijk best vervelend als je niet constant thuis bent. Je kunt moeilijk een moment vrij plannen als je niet weet wanneer het matras geleverd wordt. Wel kun je het Emma Matras dan bij de buren of een pick-up point laten afleveren. Zelf hebben we de service niet getest, maar Youtubers van Handig hebben dit wel getest bij meerdere online aanbieders, zie hieronder.

Conclusie Emma matras review versus Matt matras 

Als we alles op een rijtje zetten, komt de Matt Sleeps review beter uit de test dan de Emma Matras review. Beide matrassen worden snel geleverd, maar bij Matt kun je zelf de dag en het tijdstip kiezen waarop het matras bezorgd wordt. Wel zo handig als je niet de hele week thuis bent. Ook is het Matt matras kwalitatief beter, doordat ze gebruik maken van schuimen met hogere densiteiten. Verder kun je het Matt matras 120 dagen uitproberen, tegenover 100 dagen bij Emma. Maar voor ons is met name het one size fits all concept van Matt simpelweg beter, omdat je het matras op zes verschillende manieren kunt instellen. Je kunt de hardheid van Matt dus gewoon thuis aanpassen.