Dit zijn de grootste fouten die we maken tijdens een date

Single & daten door Valérie

Het is weer tijd voor een leuke date night! Misschien is het al even geleden dat je voor het laatst gedatet hebt. Of ben jij een serieuze dater bent of elke week tegenover iemand anders zit, een date zal nooit 100% vlekkeloos verlopen. Vooral een eerste date niet. Maar... voorbereiding is het halve werk. 

grootste fouten date

Lees ook: Hierover wordt het meest gelogen tijdens een eerste date

Fashionably late op je date

Het lijkt altijd erg verleidelijk om een paar minuutjes later te arriveren op je date. Je bent waarschijnlijk al zenuwachtig en dan is elke minuut die je alleen aan een tafeltje moet wachten zenuwslopend. Wat als de ander niet op komt dagen? Maar wees eerlijk, hoe vaak lopen een paar minuutjes later uit tot een halfuur? Precies. Als jij een halfuur op je laat wachten, dan ondergaat je date dezelfde kwelling als jij. 

Conclusie: fashionably late is out of date. Op tijd zijn is het nieuwe te laat komen. Mocht je het nou toch niet redden om op tijd te komen, stuur dan een berichtje. Niets is zo vervelend als lang te moeten wachten op een (eerste) date. 

Dronken op date

Om de zenuwen wat te temperen is een glaasje alcohol meer dan welkom, maar te diep in het glaasje kijken is not done tijdens een date. Een beetje giechelend flirten na een paar wijntjes is kan natuurlijk geen kwaad. Niemand zit echter te wachten op een date die je lallend naar huis moet brengen. Geef je date ook de kans om de nuchtere jij te leren kennen. 

Jij kent jezelf het beste van iedereen, ook je eigen grenzen. Probeer deze van tevoren in kaart te brengen. Zo krijg je achteraf geen spijt van je uitspraken en je (uit de hand gelopen) acties. 

Alternatieve opties: in plaats van alcohol drinken kun je een date natuurlijk ook anders invullen. Wat dacht je van een koffiedate? Of een museumbezoek of lekker uitwaaien in het bos? Er zijn originele date-ideeën in overvloed!

Niet gekleed zijn op de date gelegenheid

Een strandafspraakje op een warme zomerdag zonder zwemkleding, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Bowlen in een rokje? Of in je casual outfit aankomen terwijl je date tickets heeft voor het Concertgebouw. Niet gekleed zijn op de gelegenheid kan een tikkeltje gênant zijn. En vooral vervelend voor jou! Vraag voorafgaand aan de date wat en waar jullie gaan daten. Dat scheelt een hoop stress. Zo kun je je volledig focussen op hem of haar, in plaats van je ‘niet zo toepasselijke’ outfit! 

Teveel interesse over de toekomst tonen

Een eerste date is altijd spannend. Het is dan goed om interesse te tonen over zijn of haar leven en toekomstplannen, maar probeer het casual te houden. Of hij of zij wil trouwen en favoriete babynamen zijn meer tweede of derde date-onderwerpen. Dit soort intieme onderwerpen zullen je date waarschijnlijk afschrikken. Mocht je date zelf beginnen met intieme onderwerpen, dan kan jij, als je het fijn vindt er natuurlijk wel op inhaken…

Daten met jou en je telefoon

Natuurlijk is het fijn om je vriendinnen even op de hoogte te stellen hoe je date gaat tijdens een toiletbezoek. Maar continu vastgeplakt zitten aan je telefoon is een onwijze afknapper. Jullie zijn juist gaan daten om elkaar beter te leren kennen en niet om te showen hoe snel je appjes kan beantwoorden. Zet je telefoon op stil zodat je geen inkomende notificaties krijgt en check je telefoon met mate. Als jullie date fantastisch is, zul je waarschijnlijk geen seconde aan je telefoon denken.

Praten over je ex

Elkaar vertellen over gênante dateverhalen kan heel grappig zijn. Een uur praten over je ex en diens tekortkomingen? Daar wordt niemand blij van. Je date kent je ex waarschijnlijk niet en zal niet weten hoe te reageren. Keep the past in the past en richt je op de leuke date tegenover je! 

Je zenuwen niet kunnen beheersen

Zenuwachtig zijn voor een date is de normaalste zaak van de wereld, maar niet kunnen luisteren naar wat je date te vertellen heeft omdat je intens zenuwachtig bent is niet fijn. 

Probeer te bedenken dat je date waarschijnlijk ook een beetje nerveus is. Haal een paar keer diep adem voordat je op je date afstapt en probeer de zenuwen vervolgens van je af te zetten. Je hebt niets te verliezen. Jullie hebben er beide voor gekozen om deze date in te plannen. Zet een mooie glimlach op en ontspan! 

Lees ook: Bewezen: Singles worden steeds gelukkiger