Borstvoeding in het openbaar: ongemakkelijk of doodgewoon?

Zwanger door Roos

Je zit in een café en de vrouw naast je geeft haar kind borstvoeding. Wat vind je daar dan van? En andersom, zou jij zelf borstvoeding in het openbaar geven? Bij KLM vonden ze het in ieder geval een no go, en ze verzochten moeders dan ook nadrukkelijk een dekentje over de ontblote borst te leggen tijdens een vlucht. En daar konden ze flink wat kritiek op verwachten... Reden genoeg om er eens een onderzoekje op los te laten. Wat vindt de rest van Nederland over borstvoeding geven in het openbaar: ongemakkelijk of normaal?

Het onderzoek

Tijdens de Wereld Borstvoeding Week, die duurt tot woensdag 7 augustus, vulden de afgelopen dagen meer dan 3.000 respondenten het onderzoek volledig in. De resultaten liegen er niet om. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van borstvoeding gevende moeders wel eens borstvoeding heeft gegeven in een openbare gelegenheid. Maar liefst 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid.

Negatieve reacties

“Als je op een openbare plek je baby borstvoeding geeft, krijg je allerlei soorten reacties. Helaas zijn er ook mensen die negatieve reacties geven. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn.”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl, “Het is heel natuurlijk en je kunt mensen vriendelijk op je wettelijke recht om te voeden wijzen. Maar misschien wel belangrijker: probeer het van je af te laten glijden en focus op je baby.”

Persoonlijk was ik meer geschrokken van de uitkomst van het onderzoek waaruit blijkt dat moeders die zelf geen borstvoeding geven een stuk minder tolerant zijn als het gaat om het geven van borstvoeding in openbare ruimtes.”, vervolgt Visser, “We hadden gedacht en gehoopt dat juist andere moeders met jonge kinderen het prima zouden vinden als een moeder haar kind borstvoeding geeft in een openbare ruimte. Ook zij hebben zelf toch liever een rustige baby dan een huilende baby?”

Bron: Gewoonborstvoeding.nl