Seks & relaties / Relaties
Relaties

Zo maak je goede afspraken over het huishouden

Wanneer jij en je partner allebei fulltime werken dan ben je vaak ‘s avonds of in het weekend bezig met de nodige huishoudelijke klussen. Bah, je kunt wel leukere dingen verzinnen om te doen met je vrije tijd dan die rotklussen. Helemaal als je er allebei totaal geen zin in hebt en er zelfs ruzie over maakt. Maak afspraken met elkaar en je zult zien dat je dat huishouden wel even rockt. En zo niet, dan hebben we ook een oplossing voor je.

afspraken huishouden

Lees ook: 5 tekenen dat je partner huwelijksmateriaal is

Maak een taakverdeling die werkt

Verdeel taken onderling op zo’n manier dat ieder taken krijgt die hij/zij ook (enigszins) leuk vindt om te doen. De één vindt de was leuk om te doen de ander heeft er een hekel aan. Een 50/50 verdeling werkt bijna nooit. De één is namelijk opgeruimder en schoner dan de ander.

Routine

Routine geeft rust, maak een planning en plan op vaste dagen en momenten de huishoudelijke taken in en wie dat op zich neemt of dat je het samen doet. Op zaterdag haal je bijvoorbeeld samen de boodschappen en op maandag en vrijdag wordt de was gedaan. Maar plan ook de grotere taken in, zoals ramen lappen, gordijnen wassen of de heg snoeien. En wie klaagt is af.

Bijhouden

Nu je een planning en een routine hebt gemaakt, is het de kunst om het samen bij te houden. De meeste tijd win je met je huis opgeruimd te houden, door spullen altijd weer op de plek terug te leggen. Blijft er altijd wel wat slingeren spreek dan af dat je ’s ochtends of ‘avonds (voor of na je werk) 10 minuten neemt om alle rommeltjes op te ruimen. Zo'n korte tijd maakt al een enorm verschil.

Huur een schoonmaakster in

Kom je er echt niet uit, de afspraken worden niet nagekomen en het stoom komt ondertussen uit jullie oren? Dan is er maar één oplossing: huur een schoonmaakster in. Als je allebei fulltime werkt is het ook belangrijk om samen tijd door te brengen en dat je niet op je vrije dagen of in de avonden aan het poetsen en ruziën bent. Heb je het geld ervoor (over)? Dan kan het zeker een verademing zijn.
 

via GIPHY

Lees ook: Zo weet je of jullie té verschillend zijn voor een relatie