Afspreken met je vriendinnen? Goed voor je gezondheid! (En zo vaak 'moet' dat)

Vrije tijd door Valérie

Vroeger op de middelbare school of studie was het zo gemakkelijk en vanzelfsprekend: afspreken met je vriendinnen. Je zag elkaar op school en week nog in het weekend. Dat is nu wel anders. In het leven van de volwassen vrouw is het door een drukke baan, het huishouden, sport en eventueel kinderen best een uitdaging om tijd voor je vriendinnen vrij te maken. Toch zou je dit uit gezondheidsredenen eens vaker moeten doen! 

vriendinnen afspreken

Lees ook: De allerleukste uitjes met je collega’s

Hoe vaak spreken we af?

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben een onderzoek gedaan naar gezondheid en vriendschap. Hieruit is gebleken dat ten minste twee keer per week afspreken met je vriendinnen een positief effect heeft op je gezondheid. “Het is voor mannen en vrouwen bewezen dat een groot sociaal netwerk een positieve invloed heeft op de algehele gezondheid”, vertelt de hoofdonderzoeker. Daarnaast zijn mensen met grote vriendengroepen minder vaak ziek, daarbij zouden ze guller zijn.

Afspreken kan op verschillende manieren, een spontane koffiedate, een ontspannen wandeling, een gezamenlijke sportafspraak of een etentje. Er zijn zoveel verschillende manieren om te quality timen met je vriendinnen!

via GIPHY

Vriendschap op lange afstand 

Wonen jouw vriendinnen niet (meer) in de buurt en is afspreken altijd een issue? Het onderzoek toont ook aan dat zelfs een belletje naar één van je vrienden je stressniveau kan verlagen. Een fysieke afspraak plannen heeft wel een groter positief effect dan bellen of een appje sturen, volgens het onderzoek. Maar gelukkig heeft elke vorm van contact een positief effect op je gezondheid! Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

Heb jij vriendinnen op afstand? Met deze 3 manieren blijf je toch hecht met elkaar:

1. Whatsapp

Om toch in contact te blijven, is een whatsappje sturen of een groepswhatsapp ideaal. Bespreek niet alleen de belangrijke dingen, maar ook de luchtige dingen uit je leven. Een fotootje doorsturen van je nieuwe plant ('wie heeft verzorgtips?') of (mislukte) haarcoupe. 

2. Bellen

Bellen is én blijft een perfect communicatiemiddel en is op veel verschillende manieren te gebruiken. Even bijkletsen in de auto onderweg naar huis of tijdens het wandelen met de hond, een belletje met een vriendin kan gewoon tegelijkertijd. Al is het maar even tien minuutjes!

3. Facetimen

Door te videobellen spreek je elkaar toch nog face-to-face. Een stuk persoonlijker dan een gedachteloos whatsappje en veel leuker dan een belletje. Tip: zorg voor een goede wifi-verbinding om irritaties te voorkomen. 

Alleen afspreken of met aanhang? 

Mochten jullie met een groepje willen afspreken, wordt dat een stuk lastiger als er partners of kinderen in het spel zijn. Die willen namelijk graag ook van jouw kostbare vrije tijd maken. Kijk naar de samenstelling van jullie vriendengroep en of het mogelijk is om af te spreken met partners en kinderen. Hebben jullie kinderen en partners die met elkaar overweg kunnen? Dan sla je twee vliegen in één klap.

Als dit niet het geval is, probeer dan écht met de friends only af te spreken. Het is niet leuk dat je continu je krijsende koter(s) in de gaten moet houden. Voor jou en je vriendinnen. 

via GIPHY

Hoe vaak zie jij je vriendinnen? 

Lees ook: Deze kat past het beste bij jou volgens je sterrenbeeld