Zelf groente en fruit kweken in je eigen moestuin

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Een moestuin onderhouden saai? Onzin, het is juist hartstikke hot. Het geeft je een enorm goed gevoel om je eigen sla, tomaten en bieslook te zien groeien. En nog belangrijker: je eet groente en fruit waar niets mee is gedaan. 

Vanaf nu gaan bespoten groente en fruit de deur uit en kies je voor vers van de pers met jouw zelfgekweekte producten. Nu hoor ik je denken: ik heb geen tuin, dus aan mij is geen moestuintje besteed. Niets van waar; ook op je balkon of terras kun jij je eigen moestuin kwijt!
 
Tuintje
Je kunt op verschillende manieren een moestuintje beginnen. Neem bijvoorbeeld de vierkante meter tuin. Onwijs makkelijk om te maken en het neemt weinig ruimte in. In de kweekbak kun je 16 verschillende soorten groenten en fruit kweken en iedere dag genieten van vers. Al voor een paar tientjes koop je bijvoorbeeld een vierkante meter tuin bij de Wiltfang of Welkoop. Als je dit te duur vindt, kun je de handen uit de mouwen steken om zelf een bak te maken. Hiervoor schroef je vier latten van 100 x 25 centimeter aan elkaar. Zet je vierkante meter tuin op een zonnig plekje neer, plant je favoriete soort groente en fruit en ontdek hoe leuk het is om je eigen producten te kweken.
 
Hoe creëer je je vierkante meter tuin?
  • Vul je kweekbak met potgrond en bedek de bovenste laag met zaaigrond. 
  • Verdeel de vierkante meter in zestien vakken met houten latten om zestien verschillende producten te kunnen planten.
  • Zaai in elk vakje één soort groente/fruit/kruid. Zaai zo diep als de zaadjes dik zijn; fijne zaadjes tussen de twee en vijf millimeter en de dikkere dus dieper.
  • Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft na het inzaaien met een gieter. Pas op: laat de zaadjes niet zwemmen!
Heb jij al je eigen moestuintje gemaakt?
Geschreven door: Lisa Ouweltjes