De 4 collega’s die je te vriend wil houden

Werk & studie door Valérie

Ze zijn er in alle soorten en maten én je ziet ze meestal vaker dan je eigen vrienden: je collega’s. Er zijn een aantal type co-workers die je liever als vriend dan als vijand wilt hebben. Dit zijn de collega's met wie jij binnenkort een praatje moet gaan maken bij het koffiezetapparaat...

collega's die je te vriend wil houden

Lees ook: Helpt muziek je nou wel of niet beter concentreren?

De roddelaar

Deze collega is op de hoogte van alle ins en outs van jullie afdeling, maar ook van de achterklap van de vijfde etage én het kantoor in Rotterdam. Roddelen en praten over anderen stopt niet zodra we geslagen van de middelbare school. Ook in het volwassen werkzame leven roddelen medewerkers erop los. Hoe je het beste met de roddelaar om kunt gaan is lastig. Vermijd je elk contact, dan kom je op de radar omdat je totaal geen aandacht aan deze collega geeft. Word je te vaak met de roddelaar gespot? Dan kun je door andere collega's als onbetrouwbaar worden gezien. Balans is key. Als je die gevonden hebt, gaat er een wereld voor je open wat betreft roddels. Wie neemt er binnenkort ontslag? Wiens functioneringsgesprek was een regelrechte ramp? En wie doet het nou precies met wie? Het is handig om op de hoogte te zijn van deze informatie, mocht jij zelf (intern) op een nieuwe baan azen. 

Sidenote: ga discreet om met de informatie van de roddelaar, anders ben jij binnen de kortste keren degene met deze titel.

Wist je dat roddelen niet per se negatief is? Uit onderzoek is gebleken dat geroddel kan leiden tot goed gedrag op de werkvloer. Als er binnen een groep wordt geroddeld over ongepast gedrag van een andere collega, dan is het voor de anderen duidelijk dat dat gedrag ongepast is. 

De nieuwe

Van de roddelende collega heb je het een aantal weken geleden al gehoord, er komt een nieuwe collega in jullie team. Jullie hebben al een hecht clubje gevormd en er voor ‘weer’ een nieuwe collega nou niet bepaald ruimte is in jullie circle of trust. Stop en lees waarom de nieuwe collega juist opgenomen moet worden in jullie groep. Iedereen is ooit ‘de nieuwe’ geweest, jij zelf, je favoriete collega, je baas, en ook Linda de Mol en Barack Obama zijn ooit ‘de nieuwe geweest’. Naast je veel van de ‘andere’ werkwijze van de nieuwe kan leren, laat jij een onmisbare indruk achter als jij het voortouw neemt om hem of haar te introduceren op jullie afdeling. Daarbij kan het juist deze indruk zijn die je achterlaat, die zorgt voor een nieuwe hechte collega vriendschap. Of een toekomstige baan bij een leuker bedrijf als de nieuwe het eerder voor gezien houdt. 

De IT’er

Hoewel het contact met de IT-collega vaak per mail gaat, is het goed om eens je gezicht te laten zien. Een goede band met de IT-collega is van essentieel belang als je, in 2019, effectief en efficiënt met al je technologische werkapplicaties om wilt gaat. De IT’er is gewend dat collega’s kortaf met hem communiceren of genegeerd te worden, want - vaak - worden ze niet begrepen of gecommandeerd. Probeer daarom echt energie te steken in een praatje met de IT’er en vraag wat hij/zij doet op een dag. Ook is het een kleine moeite om een bedankberichtje te sturen naar de IT’er als je probleem is opgelost. Drie keer raden wie de IT'er als eerste helpt wanneer de hele afdeling kampt met een storing en iedereen hem tegelijk plat mailt… 

De stagiair 

De stagiair hoort ongetwijfeld in het lijstje van collega’s die je te vriend wil houden. En niet alleen voor je dagelijkse dosis koffie waar je zelf niet voor hoeft te lopen. Oké, grapje. Naast dat een stagiair veel van jou leert, ben jij door een stagiair op de hoogte van (wetenschappelijke) kennis over je vakgebied. Bij een stage horen vaak een aantal klusjes waar niemand zin in heeft: een perfecte taak voor de stagiair. Maak het verschil en draag ongewenste taken alleen over aan de stagiair als jij er echt geen tijd voor hebt. Behandel hem of haar op dezelfde manier zoals jij had gewild tijdens je stage(s). 

Een stagiair heeft altijd een gesprek en stageverslag met zijn of haar begeleider en jouw leidinggevende. Hoe fijn is het als jouw naam dan meerdere malen positief naar voren komt? Mocht de stagiair blijven na zijn of haar stageperiode, dan hoef je deze ‘nieuwe’ niet helemaal opnieuw in te werken. En als jij een goede stagiair onder je hoede hebt en jullie hebben een klik, dan kan deze topper zorgen voor stroom van toekomstige stagiaires.

Lees ook: Slaaptekort? Zo rock je alsnog je werkdag