Tantraseks: hoe doe je dat precies?

Liefde door Ze.nl

Tantraseks, er hangt vaak een zweem van mysterie om deze manier van seksualiteit. Het doorsnee mens vindt tantra al gauw 'zweverig' en iets met een hoog geitenwollen sokken-gehalte. Oordeel niet te snel, want wie tantraseks helemaal ontdekt heeft, wil nooit meer anders. Nieuwsgierig naar deze bijzondere wereld? Dit zijn de beginnerstips voor tantraseks.

Lees ook: Spannende rollenspellen voor in de slaapkamer (en andere plekken)

Wat is tantraseks?

Laten we beginnen met wat tantra is. Ja, is er is een verschil tussen tantra en tantraseks. Daarmee ruimen we gelijk het eerste misverstand uit de weg. Veel mensen denken onterecht dat tantra alleen draait om seks. Tantra is een 5.000 jaar oude levensfilosofie (geen geloof!) uit India. "Het is een expressie van grote liefde voor de onpeilbare diepte en schoonheid van het mysterie van het bestaan. Het sluit in wat we 'seksualiteit' noemen, maar de reikwijdte is oneindig veel groter", beschrijft het Centrum voor Tantra. Intimiteit is dus wel een belangrijk onderdeel, maar is niet alles wat tantra inhoudt.

Tantra (Sanskriet: tan = expansie; tra = bevrijding)

Waar seks in de Westerse wereld draait om vaker, sneller, beter, harder en een orgasme het hoogst haalbare doel is, draait tantraseks om verbinding, spiritualiteit en bewustwording. Bij tantraseks is het behalen van de finish niet het hoofddoel. Een diepe, emotionele verbinding maken met elkaar staat centraal. Een tantrasessie kan al gauw een aantal uur duren. Behoorlijk intens dus.

Een orgasme is niet het doel bij tantraseks. De focus ligt op de weg daarnaartoe: emotioneel en lichamelijk opgewonden raken is veel belangrijker. Bij tantraseks draait het om durven genieten van je lichaam. Als het hoogtepunt wel komt, is het extra intens. De opbouw van seksuele spanning kan namelijk een enorme en lange explosie van genot teweegbrengen.

Verschillen tussen 'normale' seks en tantraseks:

  • Het orgasme is niet het hoofddoel 
  • Tantraseks duurt veel langer
  • Emotionele verbinding is belangrijker
  • Meer oogcontact
  • Focus op de reis, niet de bestemming

Voor wie is tantraseks?

Tantraseks is een verdieping van je seksualiteit. Het is dus voor elke vrouw of man die zoekt naar een emotioneel intensere ervaring in zijn of haar seksleven. Minder oppervlakkigheid, minder druk om te presteren, meer verbinding met je lijf en je partner en meer plezier in bed. Verandering van spijs doet eten, dus het is het in geval waard om de volgende tantraseks tips te proberen.

tantraseks wat is het

Tantraseks voor beginners

Sfeer

Een fijne sfeer in de kamer is een must om je te kunnen ontspannen. Eigenlijk altijd, maar vooral bij tantraseks waar het draait om bewustwording. Ruim rommeltjes aan de kant en maak een knusse hoek met dekens en kussens. Dim de lichten en steek (geur)kaarsen aan. Laat de ruimte lekker ruiken met een roomspray of wierook.. Maak de ontspannen vibe compleet met fijne muziek. Wil je het tantraseks-plaatje compleet maken? Kies dan voor een tantraseks playlist: te vinden op YouTube of Spotify. Creëer een sfeer waarbij je je thuis en op je gemak voelt.

Denk aan ook je kleding. Peperdure lingerie is niet nodig. Het is vooral belangrijk dat je je lekker in je vel voelt en kan ontspannen om van tantraseks een succes te maken.

Test je zintuigen

Ruiken, voelen, proeven, horen en zien. Alle vijf zintuigen doen mee tijdens tantraseks. Prikkel deze zintuigen met muziek, massage, roomspray/wierook en lekker eten (denk aan: aardbeien en chocolade).

Geef complimenten

Focus je op de emotionele verbinding met je partner door elkaar te overladen met lieve woorden. Ga hiervoor in kleedmakerszit, met de benen over elkaar geslagen of in de Yab-Yum (zie foto) op bed of een andere zachte ondergrond zitten. Waarom deze houding? Bij tantraseks is van belang dat jullie erogene zones elkaar bijna aanraken. Vertel om en om wat je leuk of mooi aan elkaar vinden terwijl je oogcontact vasthoudt. Pas ook jullie ademhaling op elkaar aan om nog meer als 'één' te worden.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mackensey Alexander (@lilithandlavender) op

Bouw seksuele energie op

Begin met rustige aanrakingen. Raak elkaar eerst alleen met de vingertoppen aan. Geef elkaar lange en zachte kussen op de mond en over het hele lichaam. Vervolg met een lange massage met geurende massageolie. Let op: raak de private parts nog niet aan.

Seks... of niet

Dan is het tijd voor seks, maar het hoeft niet. Seks kan van alles zijn, maar begin bij het begin: voorspel. Neem hier alle tijd voor en laat orgasmes nog achterwege. Als jullie er behoefte aan hebben kun je daadwerkelijk seks hebben. Oefen diverse KamaSutra standjes rustig uit, wees bewust van je zintuigen en houdt oogcontact. 

Stapje verder met tantraseks

Met de bovenstaande tips krijg je als beginner een voorproefje van wat tantraseks inhoudt. Als je serieuzer aan de slag wil met de Oosterse levensfilosofie is het slim om een tantraworkshop te gaan volgen. Ook het lezen van boeken helpt . Hierbij drie leestips over tantra en tantraseks:

  1. Tantraseks: met 50 kaarten met sensuele technieken voor liefdevolle intimiteit en seksuele extase
  2. Tantraeen handleiding tot een intense en totale seksuele ervaring
  3. Spiritueel handboek Tantrabevrijd uw seksuele energie en ontdek de weg naar erotische en ultieme verbondenheid 

Tantraseks-expert Layla Martin geeft in onderstaande video tips hoe je op een gemakkelijke manier tantraseks introduceert in je slaapkamer.

Lees ook: Au! Eerste hulp bij pijn tijdens seks