​​​​​​​Millies (33) vriend bleek een pathologische leugenaar: ’Hij had 2 kinderen bij andere vriendinnen’

Psyche & spiritualiteit door Laura

Een leugentje om bestwil moet kunnen. We doen het allemaal wel eens, maar de een liegt meer dan de ander. Per dag vertelt een mens 10 tot 200 keer een onwaarheid, zo blijkt uit onderzoek. Pathologische leugenaars tillen de kunst van het jokken naar een hoger niveau. Zij hebben een onbedwingbare drang om te liegen. De 33-jarige Millie kan hierover meepraten. Zij had 4,5 jaar een relatie met een notoire leugenaar: “Zelfs toen zijn leugens ontmaskerd waren, beschuldigde hij mij van vreemdgaan.”

millie

Lees ook: Zwangerschapsvergiftiging werd niet opgemerkt bij Karen: ‘Ik lag op het randje van de dood’

Gelijk een klik

Millie* was 25 jaar toen ze haar - inmiddels ex-vriend - Brian* in de zomer tegen het lijf liep. “We raakten aan de praat en het bleek dat me veel gemeen hadden. Er was gelijk een klik. Brian woonde destijds in het dorp waar ik ben opgegroeid en hij was geboren in Peru. Een land waar ik een verbondenheid mee voelde omdat ik een aantal Peruaanse vrienden heb en dus niet onbekend ben met de cultuur. We spraken af om diezelfde week wat te gaan drinken en van het een kwam het ander.”

De wittebroodsweken duurden slechts een aantal maanden, want rond Kerst vertoonden zich de eerste scheurtjes in de kersverse relatie. “Brian kon de feestdagen niet met mij doorbrengen, omdat hij bij zijn kind - die hij uit een vorige relatie had - moest zijn. Zijn kind woonde in het buitenland, dus het was logisch dat hij Tweede Kerstdag niet alweer bij mij kon zijn. Het was vervelend, maar ik legde me erbij neer. Met Kerst moet je nu eenmaal bij je kind zijn. Hoe verder de relatie vorderde, hoe vaker hij niet bij belangrijke afspraken kon zijn. Er was altijd een of andere vage reden. Zo wilde hij halverwege een bruiloft vertrekken, omdat hij zo nodig voetbal moest kijken. Als ik dan protesteerde, werd hij boos. Dus ik dacht: ‘Ach, hij heeft een drukke werkweek gehad. Laat hem lekker voetbal kijken’. Toen ik hem later belde, werd hij kwaad dat ik hem stoorde. Achteraf bleek dat hij met een andere vrouw in bed lag.”

Geen verjaardag

De driften van Brian kwamen steeds vaker en werden steeds heftiger. "Het bedrijf waar ik werkte ging bijna failliet, dus je zat of tegen een burn-out aan of je zat op de schopstoel. Dus toen ik ergens anders aan de slag mocht - notabene mijn droombaan -, kon ik mijn geluk niet op. Dat wilde ik natuurlijk vieren met mijn vriend. Ik belde hem gelijk op met het goede nieuws. Hij feliciteerde me en in eerste instantie leek hij oprecht blij voor me. Echter, toen ik vroeg hoe laat hij langs kon komen om het te vieren, schold hij me de huid vol. ‘Hoe haal je het in je hoofd dat ik bij jou moet zijn terwijl ik een lange werkdag heb gehad?’ Daarna hing ik uren huilend met vriendinnen aan de telefoon. Hetzelfde gebeurde toen mijn verjaardag in het Pinksterweekend viel. Hij moest met zijn moeder naar Duitsland en kon zelfs niet langskomen voor een bakje koffie. Ook werd ik gelijk weer voor van alles uitgemaakt. Ik zou hem claimen en hem niet vertrouwen. Later bleek dat hij dat weekend bij de ouders van zijn andere vriendin zat. Dit is slechts een kleine greep uit het web van leugens dat hij had gesponnen.”  

Groen monster

Millies ex was niet alleen manipulatief, maar zoals veel vreemdgangers ook stikjaloers. “Hij beschuldigde me om de haverklap van vreemdgaan. Als ik een babbeltje maakte met de ober over de wijn, werd ik de rest van de avond in het restaurant doodgezwegen. Thuis kreeg ik flinke veeg uit de pan omdat ik hem zou hebben vernederd door met de ober te flirten.. Pathologische leugenaars gaan ervan uit dat mensen om hen heen net zo zijn als zij. Brian was niet te vertrouwen, dus hij was zelf wantrouwend. Hij loog heel veel, dus dacht dat anderen ook heel veel logen. Het moment dat ik in de buurt kwam om zijn leugen te ontrafelen, kreeg ik de wind van voren en werd ík beschuldigd van overspel. Dat kwam zo hard binnen dat ik gewoon mijn mond hield.”

Bang vogeltje

Het emotionele misbruik was zo heftig dat Millies persoonlijkheid veranderde. “Ik werd jarenlang continu gekleineerd door hem. Dit gedrag is erin geslopen. De eerste keer dacht ik: ‘ach hij is kribbig, want hij heeft het druk gehad op zijn werk’ en de keer erop had hij stress omdat zijn moeder ziek was. Maar het ging van kwaad tot erger en dat had een enorme impact op me. Ik lachte niet meer, terwijl ik normaal gesproken de grootste lolbroek ben. Ik durfde het huis niet meer uit te gaan en af te spreken met vrienden. Als hij wilde langskomen terwijl ik niet thuis was, werd ik er weer van beschuldigd dat ik bij een ander in bed lag. Andersom moest ik het niet in mijn hoofd halen om te vragen waar hij uithing als hij niet thuis was. Door zijn narcisme en manipulatie werd ik een bang vogeltje dat geen plezier mee had. Het was alsof iemand het licht bij me had uitgedaan.”

“De manipulatie was zo heftig en het web van leugens zat zo sterk in elkaar dat ik familie en vrienden nodig had om me met mijn neus op de feiten te drukken: het was niet normaal hoe hij met mij omging. Mijn omgeving zag dat het niet goed met me ging, maar het was aan mij om los te breken. Twee jaar nadat de relatie uit was zei een vriend tegen mij: ‘Wij zagen het allemaal. Hoe heb je dit niet kunnen zien?’ Ik weet dat hij het niet verkeerd bedoelde, maar het deed me realiseren hoe lang ik oogkleppen heb opgehad voor iets dat zó overduidelijk was.”

 

millie

De bom barst

“Per toeval ontdekte ik dat hij vreemdging. Een van mijn vriendinnen was de collega van zijn andere vriendin. De collega liet foto’s van haar vriend zien en mijn vriendin herkende hem: dat was Millies vriend! Na werk liet ze de bom barsten en vertelde het aan haar collega. Daarna ging ze langs mijn huis en lichtte mij in. Ik weet nog dat ze naast me op de bank zat en vertelde dat hij met die collega een kind van 21 maanden had. Daarnaast was er nog een kind - zijn derde dus - van 23 maanden bij een andere vrouw. Er kwam een soort rust over mij heen. Ik twijfelde er geen moment aan of het waar was. Iedere verklaring en elk smoesje rammelden. In één keer vielen alle leugens van bijna vijf jaar op zijn plek.”

Meerdere vriendinnen

“Ik zag hem die avond en deed alsof ik van niks wist. Ik zette hem op Schiphol af: hij zou een week op vakantie naar Spanje gaan. Daarna ben ik naar zijn andere vriendin gereden. We hebben de hele ochtend gepraat. Alle leugens kwamen boven. Brian en zij waren een halfjaar langer samen dan Brian en ik. Daarnaast heeft hij waarschijnlijk nog meer vaste vriendinnen gehad. God mag weten met hoeveel vrouwen hij daarnaast de koffer indook. Daar zat ik dan op de bank met het kind van mijn vriend op mijn schoot. In haar kast stond een souvenirtje dat hij tijdens onze vakantie zogenaamd voor zijn moeder had gekocht. Mijn oude televisie die hij zou doneren aan Afrika stond bij haar in de woonkamer."

“Gelukkig was hij een hele week weg. Ik had genoeg tijd om mijn familie en vrienden in te lichten, een SOA- en HIV-test te doen en de sloten van mijn voordeur te vervangen. Ook lichtte ik de buren in, zodat ze hem niet in het appartementencomplex zou binnenlaten.”

Confrontatie

“Met zijn andere vriendin hadden we een plan gemaakt. Ik zou hem confronteren bij mij thuis. Voor mijn veiligheid had ik gezorgd dat een paar sterke vrienden erbij zouden zijn. Dat liep helaas anders. Ik werd gebeld door zijn andere vriendin. Huilend zei ze: ‘Hij is eerst langs mij gegaan. Hij heeft me beetgepakt en geslagen. Ik zit onder de krassen en de blauwe plekken… en hij is nu op weg naar jou toe’. Ik bleef eerst vrij kalm. Hij kon immers niet binnenkomen, want ik had een nieuw slot op de voordeur. Toen de deurbel ging, kwam de paniek. Hij bleef aanbellen terwijl hij mijn mobiel en huistelefoon belde. Hij sprak het antwoordapparaat van mijn huistelefoon in. Vier jaar later heb ik het bericht nog steeds: ‘Millie, doe nou open. Waarom doe je dit nou? Ik weet dat je er bent. Ik weet dat je niet alleen bent. Ik wil die andere man zien.’ Zelfs toen zijn leugens ontmaskerd waren, beschuldigde hij mij van vreemdgaan. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Ik belde mijn vader om me op te halen. Even voordat hij de straat inreed, is mijn ex weggegaan. Die nacht sliep ik bij mijn vader.”

Gestalkt

Hoewel Millie er alles aan deed om haar ex uit haar leven te wissen, bleef hij haar kwellen. Na de breuk is ze nog twee jaar gestalkt. “Ik blokkeerde hem op social media en blokkeerde zijn telefoonnummer. Mijn vrienden hebben hem ook moeten blokkeren, omdat ook zij berichten kregen. Toen digitale communicatie lastig werd, ontving ik opeens brieven zonder postzegel in de brievenbus. Ook achtervolgde hij me, want ik zag regelmatig zijn auto vlakbij mijn woning of werk staan. Soms reed hij zelfs lange stukken achter mijn auto. Twee jaar nadat het uit was kreeg ik op LinkedIn nog een bericht. Blijkbaar had ik ‘m wel verwijderd, maar niet geblokkeerd. Hij schreef dat ik ‘een doortrapte, vreemdgaande trut was, dat het leven met mij altijd slecht was en dat hij zich van kant wilde maken toen we een relatie hadden'." Millie werd zelfs lastiggevallen via de andere vriendin van haar ex. “Een halfjaar na de confrontatie kreeg ik een bericht van haar. Ze beweerde dat ik het nog met mijn ex deed. Hij had haar wijsgemaakt dat ik nog in beeld was. Blijkbaar was ze weer in zijn leugens getrapt."

Het gestalk werd zo buitensporig dat Millie naar de politie stapte. “Hoewel ik geen harde bewijzen had, wilden ze gelukkig naar me luisteren. De politie heeft hem toen nadrukkelijk gevraagd om geen contact meer met mij op te nemen. Anders zouden ze maatregelen moeten nemen. Dat werkte."

Zeven jaar ellende

Hoewel Millie haar ex sindsdien niet meer heeft gezien of gesproken, is haar angst niet helemaal verdwenen. “Deze man heeft mij bijna 7 jaar alleen maar ellende gebracht. Hij heeft me 4,5 jaar lang gekleineerd, zwart gemaakt en beschuldigd van dingen die hij zelf deed. Daarna heeft me twee jaar gestalkt. Ik weet niet wat ik zou doen als ik hem tegenkom en ik hoop dat ik daar nooit achterkom. Het zou me niks verbazen als hij me dan wat aan zou doen.”

Liever alleen dan ongelukkig

De relatie en de nasleep hebben een heftige uitwerking gehad op Millies zelfbeeld. “Het heeft me erg veel tijd en moeite gekost om uit het diepe dal te komen. Ik moest echt knokken om weer mezelf te worden. Dat ben ik nu gelukkig wel weer. Uiteindelijk heeft het me sterker gemaakt.” 

Op liefdesgebied krijgen mannen niet meer het voordeel van de twijfel. Jaloerse types zijn niet welkom. “Ik doe veel aan contactsport en 90 procent is man. Als mijn date daar problemen mee heeft, heeft-ie pech. Het is mijn leven en als iets je niet bevalt… je bent als laatste binnengekomen en je gaat er als eerste uit. Als ik mijn vriend een selfie stuur waar ik met een mannelijke trainingspartner op sta, dan moet hij dat oké vinden. Voor minder dan dat doe ik het niet. Die leuke man mag er komen, maar ik ben liever alleen dan met de verkeerde partner.”

 

*In verband met privacy zijn deze namen gefingeerd. 

Lees ook: Tien jaar geleden… 'Was ik getrouwd met een man en 40 kilo zwaarder'