Lifestyle / Wonen
Wonen

Tips voor het kopen van een woning

Een woning kopen is iets anders dan een nieuw paar schoenen aanschaffen: dat doe je niet zomaar. Er komt best wel veel bij kijken voordat je ‘grootgrondbezitter’ bent (let op: er is altijd een lolbroek in de buurt die je zo zal noemen wanneer je een huis hebt gekocht). Wij geven je tips voor het kopen van een woning. 

Ga gericht op zoek

Maak een checklist voor jezelf: wat vind je fijn aan een huis, en wat juist niet? Misschien woon je nu aan een drukke weg en vind je het heerlijk in een ‘levendig’ gebied te wonen, maar het kan ook zijn dat je juist behoefte hebt aan rust om je heen. Vind je het fijn om een extra slaapkamer te hebben, een achtertuin of juist een balkon? Allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden. Zodra je checklist af is, weet je beter of een huis bij je past of niet - je kunt namelijk al je punten afgaan!

Check hoeveel hypotheek je kunt krijgen

Voordat je je zoektocht naar een eigen huis begint, is het handig om te weten hoeveel geld je te besteden hebt. Zo weet je in welke prijscategorie je kunt zoeken. Hiervoor kun je een vrijblijvend gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan dan de maximale hypotheek voor je berekenen. Vaak kunnen zij ook hypotheekrentes vergelijken. Hypotheekrente van NIBC Direct kan weer anders zijn dan een andere hypotheekrente. Goed om dit alles even uit te zoeken!

Zoek evt. nieuwbouwprojecten

Ben je op zoek naar iets nieuws wat je helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten? Dan kun je informeren naar nieuwbouwprojecten in het gewenste woongebied. Misschien zijn er plannen waarvan je op de hoogte gehouden wilt worden? Soms bieden projectontwikkelaars de mogelijkheid je in te schrijven voor een nieuwsbrief. Zo blijf je goed op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de projectplannen. En weet je als eerste wanneer er een informatieavond is of wanneer je je kunt inschrijven voor een van de huizen! 

Bel zelf de makelaar

Zoek je een huis in een gewilde plaats? Dan kan het handig zijn zélf al een makelaar te bellen om te laten weten dat je op zoek bent. Misschien heeft hij zojuist iets passends binnen gekregen en kan hij jou dit meteen laten weten. Op deze manier ben je er vliegensvlug bij! 

Zoek begeleiding van je aankoop

Zoals we eerder al zeiden: een huis kopen doe je niet zomaar. Daarbij kan de juiste prijs bieden best moeilijk zijn. Want hoe weet je of je teveel biedt waardoor je veel te veel betaalt, of juist te weinig waardoor je geen schijn van kans maakt op een huis? Laat het huis voortaxeren en ga op onderzoek uit wat realistische prijzen zijn voor soortgelijke huizen in de buurt. Misschien wonen er al mensen die je kent? Vraag hen eens of zij weten wat normaal is. Je kunt ook nadenken over een aankoopmakelaar. Dat kost je wat, maar zij weten wel precies hoe de huizenmarkt in elkaar steekt en dat kan je uiteindelijk misschien zelfs alleen maar geld opleveren.