Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Zoe (21) heeft extreme haaruitval: 'Vreemden vragen of ik kanker heb'

Nadat Zoe jarenlang wanhopig de kale plekken in haar kapsel probeerde te verbloemen, had ze er genoeg van. Ze zette de tondeuse op haar hoofd en ging sindsdien kaal door het leven. Als gevolg wordt ze regelmatig op straat aangesproken. Zoe: "Sommige mensen gaan ervanuit dat ik kanker heb en vertellen hun eigen persoonlijke verhaal of dat van een vriend of familielid."

alocepia

Foto ter illustratie

Lees ook: Pien lijdt aan dwangneuroses: 'Ik controleer alles tot 16 keer'

Autoimmuunstoornis 

Zoe lijdt aan Alopecia areata, een autoimmuunstoornis waarbij een persoon plotseling veel haar kan verliezen. Bij sommigen kan het haar weer spontaan teruggroeien, maar in Zoe's geval helaas niet. Als 2-jarige kreeg ze de eerste symptomen, maar op de basisschool nam de stoornis heftige vormen aan. Ze verloor steeds meer haar en de kale plekken werden groter en meer. "Een keer op school schreeuwde een jongen door het klaslokaal: 'Haha Zoe, je hebt een kaal stuk op je hoofd'. Ik voelde me compleet vernederd en heb dagenlang gehuild", vertelt Zoe in een interview met een Britse krant.

Doodsbang

Niet veel jaren daarna besloot ze dat ze liever een kaal hoofd had dan een hoofd met hier en daar lange plukken haar. "Ik was doodsbang toen ik besloot om alles eraf te halen, maar ik had geen andere keuze. Het haarverlies werd zo erg dat ik de plekken niet meer kan camoufleren. Voor mij was het de enige optie om de macht over een oncontroleerbare situatie terug te krijgen."

Voordat ze de tondeuse 'in haar haren' zette, was Zoe bang dat ze er "lelijk en onaantrekkelijk" uit zou zien, maar ze werd al gauw zelfverzekerd over haar nieuwe look. "Gelukkig werd ik er niet mee gepest op de middelbare school."

Bewust

Nu, jaren later, heeft ze haar uiterlijk volledig omarmd en ontvangt ze veel complimenten over haar opvallende verschijning. Helaas moet ze ook dealen met veel nieuwsgierigheid van vreemden. "Sommige mensen gaan ervanuit dat ik kanker heb en vertellen hun eigen persoonlijke verhaal of dat van een vriend of familielid", aldus Zoe. Gelukkig heeft ze er geen moeite mee, want "ik wil de bewustwording over alocepia vergroten. Wanneer ik vertel over mijn situatie en dat het niet levensbedreigd is, vinden ze het heel dapper dat ik mijn haar af durf te scheren."

Bevrijdend

Hoewel Zoe af en toe een pruik draagt, zou ze geen lange lokken meer willen. Zelfs niet als het haar terug zou groeien. "Een geschoren hoofd is zo bevrijdend! Simpele dingen als niet hoeven plannen wanneer je je haar gaat wassen, besparen op shampoo en de kapper is geweldig!"

Lees ook: Julia (20) belandde in de prostitutie nadat ze dakloos werd: ‘Ik had totaal geen eigenwaarde meer’

Bron: DailyMail