In de trein, op de fiets of in bed: dit zijn onze 5 podcast tips

Media door Michelle

Podcasts bestaan al heel wat jaar, maar het lijkt maar langzaam z’n weg naar het grote publiek te kunnen vinden. Onterecht, als je het ons vraagt. Er zijn namelijk een heleboel toffe podcasts gratis te beluisteren via je telefoon. Heerlijk in de auto, in de trein of voor het slapen. Zeker perfect als je je playlist even zat bent of simpelweg geen zin hebt in muziek. Geen idee waar je het zoeken moet? Wij helpen je graag een handje: dit zijn onze podcast tips.

Laura H.

Bloedstollend, deze podcast! Als je van spannend verhalen houdt, moet je zeker Laura H. luisteren. Deze podcast gaat over het waargebeurde verhaal van ‘kalifaatmeisje’ Laura H., die in 2016 op haar 19e samen met haar man besluit om zich aan te sluiten bij het kalifaat in het Iraakse Mosul. Haar twee jonge kindjes nam ze mee. Totdat ze spijt krijgt, en terug wil. Maar uit het kalifaat ontsnappen gaat niet zo makkelijk… Deze podcast is vergelijkbaar met een goed boek: je wilt niet stoppen met luisteren en als de vierde en tevens laatste aflevering voorbij is, geloof ons, dan baal je. De manier waarop het verteld wordt, de geluidseffecten en de muziek: alles klopt hieraan. Elke aflevering duurt ongeveer 50 minuten.

De krokante leesmap

Tweewekelijks vaste prik op de redactie. De krokante leesmap bestaat uit Roelof de Vries (ken je misschien als De Slimste Mens van afgelopen jaar), journalist Marcel van Roosmalen en Noortje Veldhuizen. De drie zijn allemaal to-taal verschillend, wat resulteert in een heerlijke groepsdynamiek. Elke twee weken moet ieder van hen een tijdschrift naar keuze mee brengen (van de Margriet tot een huis-aan-huisblad over vissen) om daar vervolgens hun ongezouten mening over te kieperen. Elke aflevering duurt ongeveer 20 minuten tot een half uur. Grijns op je gezicht gegarandeerd. 

De eeuw van de amateur

De podcast De eeuw van de amateur is van radiomaker Botte Jellema, die altijd vergezeld wordt door fotostripmaker Ype Driessen. Vaak, maar niet altijd sluit er ook nog een derde gast aan wat resulteert in een urenlang geklets over van alles en nog wat. Onze favoriete afleveringen zijn die met Paulien Cornelisse erbij. Hun heerlijke huiskamergesprekken voelen toch een beetje alsof je erbij zit en dat is precies wat je nodig hebt als je aan het rommelen bent in en om het huis of tijdens een lange treinreis. Oh en: verdomd goed voor je woordenschat, deze podcast. 


De eeuw van de amateur: Botte, Ype en Paulien

Bob

Bob is van dezelfde makers als van de podcast Laura H., en luistert minstens zo lekker weg. Ook dit keer gaan drie journalisten op pad om de waarheid achter een bijzonder verhaal te achterhalen. Dit keer spreken ze de 86-jarige Vlaamse Elisah, die het vaak over haar jeugdliefde ‘Bob’ heeft. De vraag is: heeft Bob echt bestaan, of zijn het slechts hersenschimmen? Ook deze podcast zit technisch gezien prachtig in elkaar en het verhaal is ronduit ontroerend. 

Echt gebeurd

Deze podcast bestaat al jaren, maar blijft favoriet. In Echt Gebeurd vertellen verschillende mensen elke week op een stand-up podium iets wat, nee je meent het, écht gebeurd is. Daarin bestaan ook verschillende onderdelen. Onze favoriet? Puberdagboeken! Waarin iemand in 10 a 15 minuutjes voorleest uit zijn of haar puberdagboek. Bril-jant! Oh en vooral: perfect voor ritjes op de fiets.

Naast podcasts ook graag het laatste nieuws luisteren in de trein? Probeer dan Blendle Premium een maand gratis!