Lifestyle / Wonen
Wonen

Hoera! Ikea viert 75ste verjaardag met meest iconische meubels door de jaren heen

In bijna ieder huishouden schittert wel een Ikea klassieker in het interieur. Het is immers Scaninavisch, praktisch en cheap. Het is inmiddels alweer 75 jaar geleden dat Ingvar Kamprad Ikea oprichtte aan de keukentafel van zijn oom. En ter ere van zijn verjaardag brengt Ikea een aantal iconische pronkstukken van vroeger opnieuw uit onder de naam GRATULERA. De klassiekers uit drie verschillende tijdsperiodes worden opnieuw uitgebracht: de jaren vijftig en zestig, zeventig en tachtig en de jaren negentig en tweeduizend. Hoe leuk is dat! 

1. Jaren ’50-’60: De eerste IKEA iconen

In augustus zal Ikea het eerste deel van de GRATULERA collectie lanceren, die hulde brengt aan de jaren ’50-’60. Een aantal pronkstukken uit die periode? De LÖVBACKEN tafel, de GAGNET rieten stoel met metalen poten en de favoriet van Ingvar, de STRANDMON fauteuil. Verwacht vooral veel donkere houtsoorten, klassieke vormen en een sobere uitstraling. Het eerste deel zal in augustus gelanceerd worden. 

2. Jaren ’70-’80: Kleurrijke statements

In tegenstelling tot de periode hiervoor, kun je in deze collectie juist veel kleur en speelsheid verwachten. In de jaren 70 tot 80 werd bijvoorbeeld de beroemde KLIPPAN gelanceerd, de eerste betaalbare sofa van Ikea. Hij wordt opnieuw uitgebracht in felrood, kobalt blauw en helder geel. Verder komen ook de metalen RAÅNE stoel en de FÄRGSTARK lampen en kussens terug. Dit deel van de collectie komt in oktober uit.

3. Jaren ’90-’00: Minimalistisch Scandinavisch design

Weer een sprongetje vooruit in de tijd en weer een compleet nieuwe stijl. Dit keer keert de Scaninavische geschiedenis terug in de collectie, met lichte houtsoorten, grafische patronen en functioneel design. Een icoon uit die periode is de Ikea PS 1995 bank met wielen en extra opbergruimte. Ook komt de felrode BJURÅN stoel terug, samen met de grafische SIPPRUTA kussenhoezen en IKEA PS 1995 koffietafel.

Welke mag sowieso niet ontbreken in jouw interieur?

Lees ook: Van Billy tot Kallax: zo komt IKEA aan zijn bijzondere namen

Beeld: Ikea