Lekker koken? Hebben wij Hollanders helemaal geen tijd voor joh

Eten door Redactie Ze.nl

Eten, we zijn er dol op op de redactie. En tóch blijken Nederlandse gezinnen door tijdsgebrek op culinair gebied maar weinig aandacht te schenken aan wat de pot 's avonds schaft. Bijna een tiende kookt slechts drie avonden in de week! (Oké, dat is eigenlijk best herkenbaar.) Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS Nipo), in opdracht van Honig. Hoewel wij Hollanders de avondmaaltijd wel het belangrijkste moment vinden om bij elkaar te zijn, duurt dit moment voor veel mensen maar kort: een kwart besteedt er nog niet eens een half uur aan!

No time to waste

Het grootste probleem? Eten koken vinden we gewoon veel te veel tijd kosten. Bij 60% van de Nederlandse gezinnen is tijd de belangrijkste factor in de keuze voor de avondmaaltijd. Meer dan een kwart (28%) vindt het teveel tijd kosten om een maaltijd from scratch op tafel te zetten. Daarom kiest een kwart (25%) er vaak voor om met een pakje of zakje te koken. En dat scheelt zeker kostbare minuten: gemiddeld ben je bijna een kwartier sneller klaar (27 vs. 40 minuten). Naast tijd (41%) zijn gemak (60%), inspiratie (28%) en variatie (15%) de belangrijkste redenen om te koken met een pakje of zakje.

Aan tafel met de kiddos

Zijn er kinderen in het spel, dan verandert er blijkbaar een heleboel in ons kookgedrag. Zo is bijna de helft (42%) andere gerechten gaan koken sinds zij kinderen hebben gekregen. Maar dat betekent niet dat de kookkunsten er per se op vooruit zijn gegaan. Bij een vijfde (20%) zijn de gerechten een stuk simpeler geworden sinds er kinderen zijn. Sterker nog, het recepten repertoire van een derde (33%) van de huishoudens bestaat uit slechts vier standaard gerechten die rouleren. Een positief punt is dat bijna de helft (40%) gezonder is gaan eten.

Lees ook: Terrasje pakken? Dit zijn de 100 beste terrassen