Heb je een liedje in je hoofd? Zo kom je er vanaf

Vrije tijd door Michelle Habets

Gisteravond stond je nog mee te blèren met dat hitje van Shakira en nu heb je barstende hoofdpijn. Niet door de vele drankjes, maar doordat het deuntje vast lijkt te zitten in je hoofd. Waar komt dat toch door? Je redding is nabij, want dit is waarom een nummer eindeloos in je hersenen blijft hangen. En nog belangrijker: zó kom je er vanaf!

                   

Lees ook: Je Facebook-account verwijderen maar je foto's en berichten bewaren: dat doe je zo

Swingend, herkenbaar en opvallend

Het is natuurlijk vervelend als een nummer de hele dag in je hoofd blijf zitten, maar onderzoekers van de Durham University ontdekten dat dat niet zonder reden is. Over liedjes die in je hoofd blijven hangen, zegt Dr. Kelly Jakubowski het volgende: "Deze catchy nummers lijken bijna altijd een vrij snel tempo te hebben, samen met een herkenbare melodie én iets ongewoons dat opvalt." Het is dus niet voor niets dat je gisteravond helemaal los kon gaan op dat liedje dat je nu zo langzamerhand stomvervelend begint te vinden.

Dit is de oplossing

Dan nu de hamvraag: hoe kun je weer normaal nadenken zonder dat Shakira door je brein schalt. Dat is eigenlijk vrij simpel, want hoewel je er misschien niet aan moet denken om het nummer opnieuw te horen, is dat wél waar de oplossing in schuilt. Door het nummer helemaal van begin tot eind te beluisteren ben je binnen no time genezen van het vervelende riedeltje.

Ook professor Henkjan Honing weet het tijdens dit college eenvoudig te verklaren: "Er vindt altijd een puzzel in je hersenen plaats die moet worden opgelost. Als er een stukje van een liedje in je hoofd blijft hangen, is het patroon incompleet. Hierdoor zullen je hersenen constant hetzelfde stukje muziek blijven ‘afspelen’, totdat het patroon volledig is. Om er voor te zorgen dat dit gebeurt, zal je dus het hele liedje moeten afluisteren." Easy! 

Dit is hoe je het voorkomt

Als je wilt voorkomen dat je door je lievelingsnummer hoofdpijn krijgt, kun je het beste gaan kauwen op een stukje kauwgom. Huh? Ja, for real!  Uit een onderzoek van de Quarterly Journal of Experimental Psychology is gebleken dat wanneer je op een stukje kauwgom kauwt, je voorkomt dat een nummer in je hersenen verstrengeld raakt. Door te kauwen zing je minder snel met een lied mee en doordat je niet meezingt krijg je minder snel het riedeltje in je hoofd. Hadden we dit maar eerder geweten...

Lees ook: Mysterie opgelost: grijze haar eruit trekken is twee erbij?