Open relatie: zo maak je er een succes van  

Relaties door Michelle Habets

Bij de termen 'open relatie' trekken veel mensen scheve gezichten, maar dit is nergens voor nodig. Niet alle mensen zijn namelijk monogaam en daarom hoeven jij en je lief je nergens voor te schamen als jullie nadenken over een open relatie. Sterker nog: wij hebben een paar gouden tips zodat jullie een succes van de open relatie kunnen maken! 

open relatie

Lees ook: Onderzocht: zijn mannen óf vrouwen gelukkiger als single?

Wat is een open relatie?

Een open relatie klinkt voor sommigen als een nachtmerrie en voor anderen als een droom. Als jij en je partner er ook aan denken om zo'n open relatie te beginnen, is het belangrijk dat je op de vraag ‘wat is een open relatie?’ antwoord kunt geven. Een open relatie is een relatie die je hebt met een vaste partner, maar naast hem of haar snoep je zo nu en dan ook weleens buiten de deur. En dat mag de ander ook. Veel mensen zien dit als het bedriegen van je partner, maar dat is gelukkig niet zo. Bij een open relatie stemmen beide partijen in dat hun partner met een ander het bed induikt.

Regels voor een open relatie

Tijdens jullie open relatie is het belangrijk dat jullie regels opstellen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om aan elkaar te vertellen met wie jullie naar bed zijn geweest en hoe dit was. Of juist niet. Ook is het verstandig om af te spreken dat jullie een condoom gebruiken wanneer jullie met iemand anders seks hebben. Schrijf alle regels duidelijk op en spreek af dat jullie je er aanhouden, want alleen dan kan een open relatie werken.

Gouden tips

Wil je wel een open relatie, maar ben je bang dat het, ondanks jullie regels, helemaal mis gaat? Dan hebben wij een paar gouden tips voor je: 

- Spreek af dat jullie geen vrienden of kennissen betrekken bij jullie open relatie. Hiermee bedoelen we dat je niet het bed deelt met de beste vriend van je vaste geliefde. 

- Zorg ervoor dat je 'parttime lovers' niet in je eigen buurt, dorp of stad wonen. Niets is zo ongemakkelijk als diegene samen met je partner tegenkomen. 

- Spreek af dat jullie alleen aan onenightstands doen. Zo voorkom je dat er geen gevoelens ontstaan voor een ander. 

- And last but not least: wees altijd eerlijk! Vertrouwen en eerlijkheid zijn het belangrijkst in een open relatie, maak hier daarom ook gebruik van.

Lees ook: Relatiecoach onthult: doe dit iedere dag zes seconden voor een goede relatie